Na regionalnom konkursu u Banjaluci odabrano 15 bajki i basni za djecu

Tanjug
Foto: Nevid teatar

BANjA LUKA- Izabrano je najboljih 15 bajki i basni za djecu na javnom regionalnom konkursu u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru" Nevid tetra iz Banja Luke među čak 368 priča pristiglih iz 110 gradova Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, javili su organizatori iz ovog teatra.

Žiri u sastavu Aleksandra Čvorović i umjetnici iz Nevid teatra izabrao je najbolje bajke i basne za decu na temu kulturnih različitosti.

Nevid teatar iz Banjaluke u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije kroz zajednički regionalni projekat UN-a „Dijalog za budućnost" pokrenuo je ovaj projekat, i ove godine su se odlučili da odaberu 15, a ne planiranih 10 djela, uz povećanje nagradnog fonda za najbolje autore.

Izabrane su sledeće bajke i basne: „Basna o pčeli i pužu", Murisa Žigonje iz Viteza (Bosna i Hercegovina), „Kengurova želja" Katarine Krstajić iz Beograda, „Crna Ovca" Tamare Senić iz Podgorice, „Crvenka na Pasijem brdu", Ivone Momirović iz Beograda, „Legenda o Jetiju" Dubravka Bobana (Sarajevo), „Praskozorje Sumraka" Miloša Petkovića (Niš), „Čudesni pečurak" Dubravke Vujinović (Trebinje), „Gospodar visina i neuhvatljivi ronilac" Aleksandra Teokarevića (Beograd).

Laureati su takođe i - „Zli Prah i mladi vjetar Spaljenko" Biljane Obradović iz Bijelog Polja (Crna Gora), „Gđe ježić spava" Milice Konstantinović Stanojević iz Sremske Mitrovice, „Bajka sa Ostrva vječnog proljeća" Igora Vučka (Sarajevo), „ečak Neil otkriva ljepote različitosti", Ćere Imširović (Zenica), „Čuda se dobrim đelima stvaraju - Kako su Dan i Jutra popravili zlog čarobnjaka" Dženite Hrnjičić (Sarajevo), „Kako je mala izviđačka družina pronašla sreću", dve autorke Tee Katice i Amile Masleše / Scout Sisters BH iz Mostara i „Princeza i svetioničar" Danijele Lazendić iz Banja Luke.

„Naša želja je da izabrane priče deci prenesu duboke i plemenite poruke o različitim kulturama, poštovanju drugih i drugačijih, suzbijanju predrasuda, širenju dobrih namera i tolerancije", istakla je književnica iz Banja Luke i član žirija Aleksandra Čvorović.

"U velikom broju neadekvatnih sadržaja, kojima je izložena osetljiva dečja psiha, probali smo izabranim bajkama i basnama da ponudimo ostrvo dobrote i topline, da posejemo plodno seme koje rađa empatiju i sve najviše ljudske vrednosti, jer smatramo da je savremenom detetu neophodna takva vrsta vaspitanja i usmerenja.

Nadamo se da će knjige biti uspešan kolaž priča 16 nadarenih ljudi, koje je srećno povezala humana ideja da deci približe kulturne različitosti", zaključila je Čvorović.

Najbolji autori i autorke podeliće nagradni fond u iznosu od 4.500,00 KM, gde će svaka od 15 izabranih priča primiti novčani iznos od 300 KM, a na osnovu izabranih bajki ili basni, Nevid teatar će štampati ilustrovanu knjigu, objaviti audio-knjigu i posebnu verziju audio-knjige za decu sa poteškoćama u razvoju.

Radi obrazovanja pozorišne publike ovaj teatar će kreirati animirani multimedijalni pozorišni bonton, a u februaru i martu 2021. godine odigraće interaktivnu predstavu za decu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja" i realizovati 20 dramskih radionica u 10 gradova Srbije: Užicu, Šapcu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Subotici, Smederevu, Beogradu, Novom Sadu, Somboru i Vršcu.

Projekat finansiraju Grad Banja Luka i Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana