На данашњи дан прије 105 година рођен књижевник Михаило Лалић

Agencije
На данашњи дан прије 105 година рођен књижевник Михаило Лалић

Аутор ремек дјела "Лелејска гора" рођен је 1914. године у селу Трепча, надомак Андријевице.

Његово перо, кроз дјела попут "Злог прољећа", "Свадбе", "Ратне среће", "Хајке" и других, уписало се у круг највећих писаца југословенске књижевности.

Добитник НИН-ове награде за "Ратну срећу" и први лауреат Његошеве награде за дјело "Лелејска гора", у својим романима бавио се модерном црногорском историјом, са акцентом на ратове, којима је и сам свједочио.

Јасно опредијељен за Народноослободилачку борбу, Лалић је у вријеме окупације Црне Горе током Другог свјетског рата активно учествовао у организовању устанка, као и у самој побуни.

Његов ангажман није био без цијене, па је тако, заробљен од стране четинка, 1942. године утамничен у колашинском затвору.

До 15. маја наредне године Лалић остаје у Колашину, а доласком Њемаца, који хапсе и четнике, пишчево заробљеништво наставља се у Солуну у Грчкој.

Крајем августа 1944. године Лалић успјева да побјегне из логора и придружује се грчким партизанима на Халкидикију, гдје постаје замјеник комесара српског партизанског батаљона све до повратка у Југославију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана