Na današnji dan prije 105 godina rođen književnik Mihailo Lalić

Agencije
Na današnji dan prije 105 godina rođen književnik Mihailo Lalić

Autor remek djela "Lelejska gora" rođen je 1914. godine u selu Trepča, nadomak Andrijevice.

Njegovo pero, kroz djela poput "Zlog proljeća", "Svadbe", "Ratne sreće", "Hajke" i drugih, upisalo se u krug najvećih pisaca jugoslovenske književnosti.

Dobitnik NIN-ove nagrade za "Ratnu sreću" i prvi laureat Njegoševe nagrade za djelo "Lelejska gora", u svojim romanima bavio se modernom crnogorskom istorijom, sa akcentom na ratove, kojima je i sam svjedočio.

Jasno opredijeljen za Narodnooslobodilačku borbu, Lalić je u vrijeme okupacije Crne Gore tokom Drugog svjetskog rata aktivno učestvovao u organizovanju ustanka, kao i u samoj pobuni.

Njegov angažman nije bio bez cijene, pa je tako, zarobljen od strane četinka, 1942. godine utamničen u kolašinskom zatvoru.

Do 15. maja naredne godine Lalić ostaje u Kolašinu, a dolaskom Njemaca, koji hapse i četnike, piščevo zarobljeništvo nastavlja se u Solunu u Grčkoj.

Krajem avgusta 1944. godine Lalić uspjeva da pobjegne iz logora i pridružuje se grčkim partizanima na Halkidikiju, gdje postaje zamjenik komesara srpskog partizanskog bataljona sve do povratka u Jugoslaviju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana