Mостар: Oдржано пјесничко вече и промоција ''Херцеговачког вијенца''

Срна
Mостар: Oдржано пјесничко вече и промоција ''Херцеговачког вијенца''

МОСТАР - На 101. “Шантићевим вечерима поезије” у Владичанском двору у Мостару одржани су промоција књиге “Херцеговачки вијенац” Гедеона Стајића и пјесничко вече.

На пјесничкој вечери синоћ су наступили пјесници Ђорђе Дабарачић, Доброслав Ћук, Новица Телебак Тени и Здравка Бабић.

Промовисана књига је постхумно допуњено издање антологије савремене српске лирике у источној Херцеговини за коју је аутор рекао да представља истинити приказ догађаја у тој регији у другој половини 20. и почетком 21. вијека дат на један посебан начин, као историја људских осјећања.

Гедеон Стајић радио је као професор српског језика и књижевности и филозофске групе предмета у Средњошколском центру у Невесињу, а преминуо је 2017. године. Многи су за њега рекли да је био најбољи познавалац писане ријечи у Херцеговини.

Модератор вечери Радослав Вучковић, који је и предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета” у Гацку, рекао је да аутор књиге Гедеон Стајић није за живота дочекао да ова верзија књиге, уређено и допуњено издање, угледа свјетло дана, али да би сигурно био поносан на њу.

“Професор се консултовао са пјесницима и на тај начин вршио одабир. Ово је друго допуњено издање које је издала СПКД Просвјета Гацко. У књизи је заступљено 17 пјесника са простора Херцеговине и 375 пјесама”, навео је Вучковић.

Ђорђе Дабарчић, који је дао највећи допринос на уређивању књиге, рекао је да му је покојни професор Стајић 2012. године донио рукопис “Херцеговачког вијенца” на лектуру и прелом, али да је у штампу послата несређена верзија књиге.

“Када је књига изашла, професор је био разочаран и хтио је да све повуче. Нажалост, није дочекао да се уради допуњено издање, у коме су још 83 пјесме. Неколицина нас из Херцеговине договорила се да требамо урадити друго допуњено издање, а највећи терет пао је на мене. Покојни професор био би сигурно презадовољан”, истакао је Дабарчић.

Мостарац са требињском адресом Новица Телебак Тени на “Шантићевим вечерима поезије” наступио је након 30 година.

“Први пут сам на Шантићевим вечерима поезије учествовао 1978. године и након тога готово свих година до 1990. године. Након тога, наступао сам на Шантићевим вечерима у Невесињу. Увијек сам био позиван из Мостара, али сам рекао да ћу доћи када будем спреман, јер Шантић ме увијек привлачио. Сретан сам због поновног сусрета са мостарском публиком и Мостаром”, навео је Телебак.

Телебак, који у Требињу води књижевну заједницу “Јован Дућић”, каже да Дучића цијени, а Шантића и воли и цијени, те да је због тога и приредио књигу о Алекси Шантићу “О, боре стари”.

“Поезија не може промијенити свијет, зауставити рат, али нека бар буде свијећа да не плачемо и не умиремо у мраку”, поручио је Телебак на крају вечери.

“Шантићеве вечери поезије” настављају се сутра у 19.00 часова у Владичанском двору, када ће се одржати изложба “Стриповијетке - приповијетка Петра Кочића Јаблан у стрипу”, представљање монографије “Стриповијетке”, те књиге “Петар Кочић - живот и рад”, у организацији Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске. О монографији и књизи говориће Љиља Петровић Зечић и Зоран Пејашиновић.

Посљедње вече ове манифестације је у недјељу, 18. октобра, када ће у Владичанском двору у 19.00 часова почети изложба документарне грађе “Мостарски књижевни круг”, аутора Златка Сердаревића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана