Mostar: Održano pjesničko veče i promocija ''Hercegovačkog vijenca''

Srna
Mostar: Održano pjesničko veče i promocija ''Hercegovačkog vijenca''

MOSTAR - Na 101. “Šantićevim večerima poezije” u Vladičanskom dvoru u Mostaru održani su promocija knjige “Hercegovački vijenac” Gedeona Stajića i pjesničko veče.

Na pjesničkoj večeri sinoć su nastupili pjesnici Đorđe Dabaračić, Dobroslav Ćuk, Novica Telebak Teni i Zdravka Babić.

Promovisana knjiga je posthumno dopunjeno izdanje antologije savremene srpske lirike u istočnoj Hercegovini za koju je autor rekao da predstavlja istiniti prikaz događaja u toj regiji u drugoj polovini 20. i početkom 21. vijeka dat na jedan poseban način, kao istorija ljudskih osjećanja.

Gedeon Stajić radio je kao profesor srpskog jezika i književnosti i filozofske grupe predmeta u Srednjoškolskom centru u Nevesinju, a preminuo je 2017. godine. Mnogi su za njega rekli da je bio najbolji poznavalac pisane riječi u Hercegovini.

Moderator večeri Radoslav Vučković, koji je i predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” u Gacku, rekao je da autor knjige Gedeon Stajić nije za života dočekao da ova verzija knjige, uređeno i dopunjeno izdanje, ugleda svjetlo dana, ali da bi sigurno bio ponosan na nju.

“Profesor se konsultovao sa pjesnicima i na taj način vršio odabir. Ovo je drugo dopunjeno izdanje koje je izdala SPKD Prosvjeta Gacko. U knjizi je zastupljeno 17 pjesnika sa prostora Hercegovine i 375 pjesama”, naveo je Vučković.

Đorđe Dabarčić, koji je dao najveći doprinos na uređivanju knjige, rekao je da mu je pokojni profesor Stajić 2012. godine donio rukopis “Hercegovačkog vijenca” na lekturu i prelom, ali da je u štampu poslata nesređena verzija knjige.

“Kada je knjiga izašla, profesor je bio razočaran i htio je da sve povuče. Nažalost, nije dočekao da se uradi dopunjeno izdanje, u kome su još 83 pjesme. Nekolicina nas iz Hercegovine dogovorila se da trebamo uraditi drugo dopunjeno izdanje, a najveći teret pao je na mene. Pokojni profesor bio bi sigurno prezadovoljan”, istakao je Dabarčić.

Mostarac sa trebinjskom adresom Novica Telebak Teni na “Šantićevim večerima poezije” nastupio je nakon 30 godina.

“Prvi put sam na Šantićevim večerima poezije učestvovao 1978. godine i nakon toga gotovo svih godina do 1990. godine. Nakon toga, nastupao sam na Šantićevim večerima u Nevesinju. Uvijek sam bio pozivan iz Mostara, ali sam rekao da ću doći kada budem spreman, jer Šantić me uvijek privlačio. Sretan sam zbog ponovnog susreta sa mostarskom publikom i Mostarom”, naveo je Telebak.

Telebak, koji u Trebinju vodi književnu zajednicu “Jovan Dućić”, kaže da Dučića cijeni, a Šantića i voli i cijeni, te da je zbog toga i priredio knjigu o Aleksi Šantiću “O, bore stari”.

“Poezija ne može promijeniti svijet, zaustaviti rat, ali neka bar bude svijeća da ne plačemo i ne umiremo u mraku”, poručio je Telebak na kraju večeri.

“Šantićeve večeri poezije” nastavljaju se sutra u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru, kada će se održati izložba “Stripovijetke - pripovijetka Petra Kočića Jablan u stripu”, predstavljanje monografije “Stripovijetke”, te knjige “Petar Kočić - život i rad”, u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. O monografiji i knjizi govoriće Ljilja Petrović Zečić i Zoran Pejašinović.

Posljednje veče ove manifestacije je u nedjelju, 18. oktobra, kada će u Vladičanskom dvoru u 19.00 časova početi izložba dokumentarne građe “Mostarski književni krug”, autora Zlatka Serdarevića.

 

PRIČA: Đorđo i Dušan
PRIČA: Đorđo i Dušan
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana