Мировићу књижевна награда Деспотица Ангелина Бранковић

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - У оквиру манифестације „Слово љубве“ у Новом Бечеју, књижевнику Игору Мировићу уручена је књижевна награда „Деспотица Ангелина Бранковић“ за књигу пјесама „Светло у светионику“, коју је објавила Издавачка кућа „Лагуна“ ове године.

Захваливши члановима жирија, књижевном сестринству и братству, а посебно Друштву новосадских књижевника, чији је члан, Мировић је рекао да је „Светло у светионику“ његова четврта објављена књига, подсјетивши на то да пише од ране младости.

„Песничку иницијацију сам доживео у Кикинди још 1983. на Мајским сусретима песника средњошколаца и од тада до данас после четири књиге које сам објавио добијам прву књижевну награду и тиме још један велики подстрек за даље стварање“, казао је Мировић.

Мировић је истакао да је у награђеној књизи, баш као и у оној која јој је претходила - „Повратак у Логос“ - писао о Банату, о равници, трагао за мотивима у овом крају.

„У разговору са великим људима из наше прошлости из овог краја покушао сам да њих пренесем у наше време, а нас на тренутак у њихово, у којем су оне праве људске особине, као што су част и жртва, биле увек у првом плану“, навео је Мировић.

„Књига поезије Игора Мировића издвојила се зато што је реч о аутору који је постигао изузетну зрелост и поетичку заокруженост. Ова књига показала је песника који на различите теме има шта да каже - разговара са прошлошћу и историјом, са традицијом и културом српског народа, говори о језику, земљи, светлости и свему ономе што чини интересантним живот једног песника“, рекао је предсједник жирија Зоран Ђерић.

„Мировић је један од највећих песника садашње генерације“, истакао је књижевник и директор Банатског културног центра Радован Влаховић додајући да ову манифестацију организују уз подршку Општине Нови Бечеј, у знак сјећања на породицу Бранковић.

На књижевној вечери у Дому културе у Новом Бечеју учествовали су и предсједник Матице српске Драган Станић и пјесник и критичар Драган Јовановић Данилов.

Догађају су присуствовали предсједник Општине Нови Бечеј Саша Максимовић и управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана