Miroviću književna nagrada Despotica Angelina Branković

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - U okviru manifestacije „Slovo ljubve“ u Novom Bečeju, književniku Igoru Miroviću uručena je književna nagrada „Despotica Angelina Branković“ za knjigu pjesama „Svetlo u svetioniku“, koju je objavila Izdavačka kuća „Laguna“ ove godine.

Zahvalivši članovima žirija, književnom sestrinstvu i bratstvu, a posebno Društvu novosadskih književnika, čiji je član, Mirović je rekao da je „Svetlo u svetioniku“ njegova četvrta objavljena knjiga, podsjetivši na to da piše od rane mladosti.

„Pesničku inicijaciju sam doživeo u Kikindi još 1983. na Majskim susretima pesnika srednjoškolaca i od tada do danas posle četiri knjige koje sam objavio dobijam prvu književnu nagradu i time još jedan veliki podstrek za dalje stvaranje“, kazao je Mirović.

Mirović je istakao da je u nagrađenoj knjizi, baš kao i u onoj koja joj je prethodila - „Povratak u Logos“ - pisao o Banatu, o ravnici, tragao za motivima u ovom kraju.

„U razgovoru sa velikim ljudima iz naše prošlosti iz ovog kraja pokušao sam da njih prenesem u naše vreme, a nas na trenutak u njihovo, u kojem su one prave ljudske osobine, kao što su čast i žrtva, bile uvek u prvom planu“, naveo je Mirović.

„Knjiga poezije Igora Mirovića izdvojila se zato što je reč o autoru koji je postigao izuzetnu zrelost i poetičku zaokruženost. Ova knjiga pokazala je pesnika koji na različite teme ima šta da kaže - razgovara sa prošlošću i istorijom, sa tradicijom i kulturom srpskog naroda, govori o jeziku, zemlji, svetlosti i svemu onome što čini interesantnim život jednog pesnika“, rekao je predsjednik žirija Zoran Đerić.

„Mirović je jedan od najvećih pesnika sadašnje generacije“, istakao je književnik i direktor Banatskog kulturnog centra Radovan Vlahović dodajući da ovu manifestaciju organizuju uz podršku Opštine Novi Bečej, u znak sjećanja na porodicu Branković.

Na književnoj večeri u Domu kulture u Novom Bečeju učestvovali su i predsjednik Matice srpske Dragan Stanić i pjesnik i kritičar Dragan Jovanović Danilov.

Događaju su prisustvovali predsjednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimović i upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana