Међународни књижевни сусрети почињу у Бањалуци: Писци окупљени уживо и онлајн

М. М.
Међународни књижевни сусрети почињу у Бањалуци: Писци окупљени уживо и онлајн

БАЊАЛУКА - Смотра посвећена писаној ријечи, 5. Међународни књижевни сусрети, у организацији Удружења књижевника Републике Српске, биће одржана вечерас и сутра у Банском двору Културном центру.

Свечана церемонија отварања биће одржана вечерас у 20 часова у вијећници Банског двора.

- За разлику од претходних међународних књижевних сусрета на којима је до сада учествовало више од педесет истакнутих писаца из свијета, као и многи писци из Србије, српске дијаспоре и Републике Српске, ове године због немогућности доласка већине предвиђених учесника, писаца из иностранства, на свечаној церемонији отварања учешће на сусретима путем видео-линка узеће угледни писци: Вјачеслав Купријанов, Џон Тејлор Ђорђо Лингваглоса те Елка Њаголова - најавило је Удружење књижевника РС.

Учеснике сусрета поздравиће предсједник Удружења књижевника РС Предраг Бјелошевић, док ће на отварању смотре пјесничку поруку мира прочитаће књижевник Ранко Рисојевић.

Своје стихове читаће Жељка Аврић, Душан Савић, Сенахид Незировић, Горан Врачар, Милад Обреновић (Градишка), Аћим Тодоровић (Власеница), Михајло Орловић, Миладин Берић, Јелена Глишић, Вид Вукелић, Златко Јурић, Енеа Хотић, Милан Ракуљ, Јованка Стојчиновић Николић и други.

Музичка пратња вечери је камерни ансамбл “Белцанто”, а водитељ програма Јованка Божовић Миловановић.

Како су навели из удружења, у радном дијелу сусрета, писци из Аустрије, Србије, БиХ разговараће о улози писца данас у друштву, а на сједници Скупштине удружења, која ће бити одржана сутра, биће ријечи о покретању часописа за књижевност, умјетност и културу “Нова стварност”, а биће уприличен и пријем нових чланова удружења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана