Међународни књижевни сусрети одржани у Бањалуци: Велики писци увијек били миротворци

М. М.
Међународни књижевни сусрети одржани у Бањалуци: Велики писци увијек били миротворци

БАЊАЛУКА - Међународни књижевни сусрети у организацији Удружења књижевника Републике Српске одржани су протеклог викенда у просторијама Банског двора Културног центра.

За разлику од претходних година, пето издање ове смотре одржано је у знатно мањем обиму, и то уживо и онлајн. Због немогућности доласка већине учесника, поједини писци су се јавили путем видео-линка - Вјачеслав Купријанов, Џон Тејлор, Ђорђо Лингваглоса и Елка Њаголова, а писци из региона читали су своје стихове уживо у вијећници Банског двора.

Учеснике сусрета поздравио је предсједник Удружења књижевника РС Предраг Бјелошевић, а пјесничку поруку мира, у име организатора и учесника, говорио је књижевник Ранко Рисојевић.

- Драги књижевници, пријатељи мира, ријечи тако значајне у нашем животу, с којом се могу поредити још само ријечи слобода и здравље. А те су ријечи здружене, сестрински, братски, праисконски. Наш књижевник из деветнаестог вијека Васо Пелагић, у вријеме када је овај наш балкански простор био под влашћу и упливом великих царевина, насловио је своју прву књижицу “Умовање здравог разума”. Јесмо ли се данас одрекли тог једноставног животног упутства? Кад нам је тешко, вјерници и невјерници, на свој начин и својим језиком, кажу “Боже помози”. Зар ово наше вријеме није слично временима када се са свих страна власти рогуше и јуришају једни на друге изван било какве консултације са здравим разумом - навео је Рисојевић.

Он се осврнуо на друштво препуно ратова, нетрпељивости и сукоба, те на садашњу ситуацију у којој, умјесто договора, влада нова борба.

- Велики, ненадмашни Толстој показао је дјелима да је мир једино рјешење, јер је рат пакао на земљи. Нису писци били имуни на ратне покличе, али истински велики писци били су миротворци. Приклонимо се тој једино вриједној партији људи који мисле не само о себи него и о другима, нарочито онима слабима, који немају ни великих банака, ни великог здравства, ни великог оружја. Ако му не можемо помоћи, оставимо га на миру. Пустимо га да уређује своју авлију, како не би била проклета. Живимо у свом времену и прихватимо мир као једини прави пут. Сви остали путеви воде нас на странпутицу људске цивилизације - закључио је Рисојевић.

У радном дијелу сусрета, учесници су разговарали о улози писца у друштву, те о актуелним питањима везаним за рад Удружења и пријем нових чланова, али и о покретању часописа “Нова стварност”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана