Međunarodni književni susreti održani u Banjaluci: Veliki pisci uvijek bili mirotvorci

M. M.
Međunarodni književni susreti održani u Banjaluci: Veliki pisci uvijek bili mirotvorci

BANjALUKA - Međunarodni književni susreti u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske održani su proteklog vikenda u prostorijama Banskog dvora Kulturnog centra.

Za razliku od prethodnih godina, peto izdanje ove smotre održano je u znatno manjem obimu, i to uživo i onlajn. Zbog nemogućnosti dolaska većine učesnika, pojedini pisci su se javili putem video-linka - Vjačeslav Kuprijanov, Džon Tejlor, Đorđo Lingvaglosa i Elka Njagolova, a pisci iz regiona čitali su svoje stihove uživo u vijećnici Banskog dvora.

Učesnike susreta pozdravio je predsjednik Udruženja književnika RS Predrag Bjelošević, a pjesničku poruku mira, u ime organizatora i učesnika, govorio je književnik Ranko Risojević.

- Dragi književnici, prijatelji mira, riječi tako značajne u našem životu, s kojom se mogu porediti još samo riječi sloboda i zdravlje. A te su riječi združene, sestrinski, bratski, praiskonski. Naš književnik iz devetnaestog vijeka Vaso Pelagić, u vrijeme kada je ovaj naš balkanski prostor bio pod vlašću i uplivom velikih carevina, naslovio je svoju prvu knjižicu “Umovanje zdravog razuma”. Jesmo li se danas odrekli tog jednostavnog životnog uputstva? Kad nam je teško, vjernici i nevjernici, na svoj način i svojim jezikom, kažu “Bože pomozi”. Zar ovo naše vrijeme nije slično vremenima kada se sa svih strana vlasti roguše i jurišaju jedni na druge izvan bilo kakve konsultacije sa zdravim razumom - naveo je Risojević.

On se osvrnuo na društvo prepuno ratova, netrpeljivosti i sukoba, te na sadašnju situaciju u kojoj, umjesto dogovora, vlada nova borba.

- Veliki, nenadmašni Tolstoj pokazao je djelima da je mir jedino rješenje, jer je rat pakao na zemlji. Nisu pisci bili imuni na ratne pokliče, ali istinski veliki pisci bili su mirotvorci. Priklonimo se toj jedino vrijednoj partiji ljudi koji misle ne samo o sebi nego i o drugima, naročito onima slabima, koji nemaju ni velikih banaka, ni velikog zdravstva, ni velikog oružja. Ako mu ne možemo pomoći, ostavimo ga na miru. Pustimo ga da uređuje svoju avliju, kako ne bi bila prokleta. Živimo u svom vremenu i prihvatimo mir kao jedini pravi put. Svi ostali putevi vode nas na stranputicu ljudske civilizacije - zaključio je Risojević.

U radnom dijelu susreta, učesnici su razgovarali o ulozi pisca u društvu, te o aktuelnim pitanjima vezanim za rad Udruženja i prijem novih članova, ali i o pokretanju časopisa “Nova stvarnost”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana