Матица Хрватске оптужила Матицу Србије за крађу културне баштине

Танјуг
Матица Хрватске оптужила Матицу Србије за крађу културне баштине

ЗАГРЕБ - Матица хрватска је оптужила Матицу српску за присвајање хрватске књижевне баштине, због објављивања дјела Марина Држића у едицији “Десет вијекова српске књижевности”.

У саопштењу Матице Хрватске се оцијењује да је у питању “безочна крађа и отимачина”.

“Матица хрватска као чувар и заштитник за свеукупну хрватску културу дужна је да реагује на ову безочну крађу/отимачину”, наводи се у саопштењу Матице хрватске, пренијела је Хина.

Наводе да би било “лијепо и корисно чути вијест да Матица српска промовише хрватску књижевност и објављује дјела хрватских књижевника”.

Сматрају да то у нормалним околностима не би требало бити невјероватно и неизводљиво.

Наводе да је први од циљева зацртаних успостављањем матице словенских народа био упознавање своје националне културе, а онда и културе других народа и средина, што је, како кажу, одређено и првим Правилима Матице хрватске и првим Статутом Матице српске.

Тврде да су свједоци, како наводе, “мегаломанског пројекта Матице српске под називом ''Десет вијекова српске књижевности'' у којем су се нашли стари хрватски писци који су стварали у Дубровнику обједињени под заједничким именом српске књижевности”.

“Историја српског својатања хрватске књижевне и културне баштине понавља се, на жалост, већ дуже од двиа века, од првих штампаних издања Вука Караџића, па је стога потребно ту појаву посматрати имајући у виду три нивоа”, наводи се у изјави Матице хрватске.

Ријеч је, кажу, о културолошкој, стручно-језичо и политичком нивоу присвајања хрватске књижевноисторијске баштине, а када је ријеч о културолошком ниову, Матица сматра да је објављивање дјела најзначајнијих хрватских писаца који су дјеловали у 16. и 17. вијеку у Дубровнику, под заједничким називником ''Десет вијекова српске књижевности'', трајни покушај српске културне елите да санира српски књижевноисторијски дисконтинуитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана