Matica Hrvatske optužila Maticu Srbije za krađu kulturne baštine

Tanjug
Matica Hrvatske optužila Maticu Srbije za krađu kulturne baštine

ZAGREB - Matica hrvatska je optužila Maticu srpsku za prisvajanje hrvatske književne baštine, zbog objavljivanja djela Marina Držića u ediciji “Deset vijekova srpske književnosti”.

U saopštenju Matice Hrvatske se ocijenjuje da je u pitanju “bezočna krađa i otimačina”.

“Matica hrvatska kao čuvar i zaštitnik za sveukupnu hrvatsku kulturu dužna je da reaguje na ovu bezočnu krađu/otimačinu”, navodi se u saopštenju Matice hrvatske, prenijela je Hina.

Navode da bi bilo “lijepo i korisno čuti vijest da Matica srpska promoviše hrvatsku književnost i objavljuje djela hrvatskih književnika”.

Smatraju da to u normalnim okolnostima ne bi trebalo biti nevjerovatno i neizvodljivo.

Navode da je prvi od ciljeva zacrtanih uspostavljanjem matice slovenskih naroda bio upoznavanje svoje nacionalne kulture, a onda i kulture drugih naroda i sredina, što je, kako kažu, određeno i prvim Pravilima Matice hrvatske i prvim Statutom Matice srpske.

Tvrde da su svjedoci, kako navode, “megalomanskog projekta Matice srpske pod nazivom ''Deset vijekova srpske književnosti'' u kojem su se našli stari hrvatski pisci koji su stvarali u Dubrovniku objedinjeni pod zajedničkim imenom srpske književnosti”.

“Istorija srpskog svojatanja hrvatske književne i kulturne baštine ponavlja se, na žalost, već duže od dvia veka, od prvih štampanih izdanja Vuka Karadžića, pa je stoga potrebno tu pojavu posmatrati imajući u vidu tri nivoa”, navodi se u izjavi Matice hrvatske.

Riječ je, kažu, o kulturološkoj, stručno-jezičo i političkom nivou prisvajanja hrvatske književnoistorijske baštine, a kada je riječ o kulturološkom niovu, Matica smatra da je objavljivanje djela najznačajnijih hrvatskih pisaca koji su djelovali u 16. i 17. vijeku u Dubrovniku, pod zajedničkim nazivnikom ''Deset vijekova srpske književnosti'', trajni pokušaj srpske kulturne elite da sanira srpski književnoistorijski diskontinuitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana