Марко Милошевић, пјесник, за “Глас Српске”: Док је љубави у нама, биће је на све стране

Миланка Митрић
Марко Милошевић, пјесник, за “Глас Српске”: Док је љубави у нама, биће је на све стране

Свет песништва и поезије је посебан свет, зато што се за тај свет улазница не купује никаквим школовањем, нити било каквим наследствима. Осећај за поезију и за песништво се добија рођењем, од Бога и то душе препознају.

Рекао је ово у разговору за “Глас Српске” Марко Милошевић, који ће у петак од 20 часова гостовати у концертној дворани Банског двора у Бањалуци те посјетиоцима приредити вече поезије које носи назив “Победити себе”. Милошевићу пјесништво није први позив, али његов пројекат “Поезија живота”, покренут на друштвеним мрежама, привукао је више од 120 глумаца, који су читали стихове његових пјесама из збирке “Поезија живота”. На гостовању у Бањалуци придружиће му се глумац Тарик Филиповић и други гости.

- Живот, речи, осећања сместити у пар речи и стихова је нешто специфично и има посебну тежину и тај мој свет поезије је нешто чаробно и нешто у чему ја заиста уживам и шта живим - додаје Милошевић.

ГЛАС: Колико поезија и само писање, односно, живљење књижевности може да буде љековито за оног ко ствара, али и за онога ко на свој начин доживљава поезију и књижевност?

МИЛОШЕВИЋ: Писање поезије је терапија за душу, као и само читање поезије. Оног тренутка кад ја добијем неку инспирацију и избацим то из себе, осетим невероватно олакшање. И кад напишем нешто за себе, што је можда и тешко, то некако чисти све оно што се гомила у мени. Тако је и било оног тренутка кад сам остао сам са собом у корони, некако сам спознао те неке своје осећаје и све што је долазило са стране и емоције које су навирале и онда писао и имао озбиљну терапију.

ГЛАС: Како бити оптимистичан у данашњем свијету?

МИЛОШЕВИЋ: Човјек може да буде оптимистичан тако што не тражи много, него мало и тражи више, али не превише. То је једини пут да будемо здраво оптимистични и да волимо сваки дан и да знамо да ће то сутра бити боље него данас и чак ако не буде, прекосутра ће бити. То је оптимизам.

ГЛАС: Може ли љубав да спаси свијет?

МИЛОШЕВИЋ: Љубав може да спаси нас, да спаси људе у нашем најближем окружењу, а онда тако кад крене да се шири, може да спаси и свет. Данас је волети тешко, а бити вољен још теже и мислим да ако је љубави у нама, љубави ће бити на све стране.

ГЛАС: Шта припремате за вече поезије у Бањалуци и шта публика може да очекује?

МИЛОШЕВИЋ: Први пут сам у Бањалуци. Радујем се и велика ми је част. Припремићемо вече поезије, али не на баш обичан начин. Учествоваће Тарик Филиповић са још неким мојим гостима. Он ће говорити поезију, а говорићу и ја, нешто ће запевати уз гитару. То је другачији концепт, људи ће уживати у емоцији. Позивам све да дођу у Бански двор и да виде најнеобичније вече поезије до сада на нашим просторима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана