Marko Milošević, pjesnik, za “Glas Srpske”: Dok je ljubavi u nama, biće je na sve strane

Milanka Mitrić
Marko Milošević, pjesnik, za “Glas Srpske”: Dok je ljubavi u nama, biće je na sve strane

Svet pesništva i poezije je poseban svet, zato što se za taj svet ulaznica ne kupuje nikakvim školovanjem, niti bilo kakvim nasledstvima. Osećaj za poeziju i za pesništvo se dobija rođenjem, od Boga i to duše prepoznaju.

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” Marko Milošević, koji će u petak od 20 časova gostovati u koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci te posjetiocima prirediti veče poezije koje nosi naziv “Pobediti sebe”. Miloševiću pjesništvo nije prvi poziv, ali njegov projekat “Poezija života”, pokrenut na društvenim mrežama, privukao je više od 120 glumaca, koji su čitali stihove njegovih pjesama iz zbirke “Poezija života”. Na gostovanju u Banjaluci pridružiće mu se glumac Tarik Filipović i drugi gosti.

- Život, reči, osećanja smestiti u par reči i stihova je nešto specifično i ima posebnu težinu i taj moj svet poezije je nešto čarobno i nešto u čemu ja zaista uživam i šta živim - dodaje Milošević.

GLAS: Koliko poezija i samo pisanje, odnosno, življenje književnosti može da bude ljekovito za onog ko stvara, ali i za onoga ko na svoj način doživljava poeziju i književnost?

MILOŠEVIĆ: Pisanje poezije je terapija za dušu, kao i samo čitanje poezije. Onog trenutka kad ja dobijem neku inspiraciju i izbacim to iz sebe, osetim neverovatno olakšanje. I kad napišem nešto za sebe, što je možda i teško, to nekako čisti sve ono što se gomila u meni. Tako je i bilo onog trenutka kad sam ostao sam sa sobom u koroni, nekako sam spoznao te neke svoje osećaje i sve što je dolazilo sa strane i emocije koje su navirale i onda pisao i imao ozbiljnu terapiju.

GLAS: Kako biti optimističan u današnjem svijetu?

MILOŠEVIĆ: Čovjek može da bude optimističan tako što ne traži mnogo, nego malo i traži više, ali ne previše. To je jedini put da budemo zdravo optimistični i da volimo svaki dan i da znamo da će to sutra biti bolje nego danas i čak ako ne bude, prekosutra će biti. To je optimizam.

GLAS: Može li ljubav da spasi svijet?

MILOŠEVIĆ: Ljubav može da spasi nas, da spasi ljude u našem najbližem okruženju, a onda tako kad krene da se širi, može da spasi i svet. Danas je voleti teško, a biti voljen još teže i mislim da ako je ljubavi u nama, ljubavi će biti na sve strane.

GLAS: Šta pripremate za veče poezije u Banjaluci i šta publika može da očekuje?

MILOŠEVIĆ: Prvi put sam u Banjaluci. Radujem se i velika mi je čast. Pripremićemo veče poezije, ali ne na baš običan način. Učestvovaće Tarik Filipović sa još nekim mojim gostima. On će govoriti poeziju, a govoriću i ja, nešto će zapevati uz gitaru. To je drugačiji koncept, ljudi će uživati u emociji. Pozivam sve da dođu u Banski dvor i da vide najneobičnije veče poezije do sada na našim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana