Маја Михајловић, за “Глас” о новој збирци пјесама: Поетска прича о освајању и људској немоћи

Илијана Божић
Маја Михајловић, за “Глас” о новој збирци пјесама: Поетска прича о освајању и људској немоћи

“Немогуће сунце Азије” односи се на причу коју сам покушала испричати у првом дијелу књиге, можда и кроз цијелу књигу, причу о освајању и бивању освојеним, покореним, непримјетно, самим оним што се жели освојити, падом у немилост и нашој људској немоћи под овим сунцем.

Казала је то за “Глас Српске” пјесникиња Маја Михајловић говорећи о новој збирци пјесама “Немогуће сунце Азије” која је објављена у издању “Имприматура”.

Пјесме у поменутој збирци су распоређене у пет циклуса и то: “Немогуће сунце Азије”, “Мале пјесме”, “Запаљени град”, “Записи из средишта срца” и “Још је мора остало у теби”. Ријеч је о пјесмама које пред читаоце доносе један несвакидашњи поетски свијет особене сликовитости, ритмичности и осјећајности.

ГЛАС: У опису је наведено да рањиво и храбро испитујете појмове идеологије, религије, умјетности и историје, те да је у средишту свега тога борба са осјећајем сопствене недораслости и жељом за припадношћу и утјехама других. Колико је тешка та борба и може ли се та борбу превазићи?

МИХАЈЛОВИЋ: Не знам да ли се ишта на овом свијету може превазићи и залијечити, али “ја се нећу помирити с тим само зато што је преда мном био камени зид, а ја нисам имао снаге”.

ГЛАС: На самом почетку књиге наведено је: “Дошло је вријеме да ријечи мушкарца жене оружјем побију”. Како ово образлажете у контексту пјесама и оног што у њима исказујете?

МИХАЈЛОВИЋ: То је била једна савршена игра ријечи и смисла, волим ситне игре, можда је то ради чега све и јесте.

ГЛАС: Јесу ли жене предуго ћутале?

МИХАЈЛОВИЋ: Потлачени су заћутали. Једном су се поносно борили. Ово јесу ријечи о борби, не о ријечима.

ГЛАС: У пјесмама пишете о очевима. Јесмо ли ми као друштво свјесни колико је однос ћерке и оца важан за ментални развој дјевојчице, а касније жене, или ми те односе сувише олако схватамо?

МИХАЈЛОВИЋ: Ми све олако схватамо.

Проза

ГЛАС: Планирате ли да се опробате у прози или је поезија ипак Вама ближа?

МИХАЈЛОВИЋ: Вољела бих да имам дара за такве свјетове, можда једном нађем пут до њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана