Maja Mihajlović, za “Glas” o novoj zbirci pjesama: Poetska priča o osvajanju i ljudskoj nemoći

Ilijana Božić
Maja Mihajlović, za “Glas” o novoj zbirci pjesama: Poetska priča o osvajanju i ljudskoj nemoći

“Nemoguće sunce Azije” odnosi se na priču koju sam pokušala ispričati u prvom dijelu knjige, možda i kroz cijelu knjigu, priču o osvajanju i bivanju osvojenim, pokorenim, neprimjetno, samim onim što se želi osvojiti, padom u nemilost i našoj ljudskoj nemoći pod ovim suncem.

Kazala je to za “Glas Srpske” pjesnikinja Maja Mihajlović govoreći o novoj zbirci pjesama “Nemoguće sunce Azije” koja je objavljena u izdanju “Imprimatura”.

Pjesme u pomenutoj zbirci su raspoređene u pet ciklusa i to: “Nemoguće sunce Azije”, “Male pjesme”, “Zapaljeni grad”, “Zapisi iz središta srca” i “Još je mora ostalo u tebi”. Riječ je o pjesmama koje pred čitaoce donose jedan nesvakidašnji poetski svijet osobene slikovitosti, ritmičnosti i osjećajnosti.

GLAS: U opisu je navedeno da ranjivo i hrabro ispitujete pojmove ideologije, religije, umjetnosti i istorije, te da je u središtu svega toga borba sa osjećajem sopstvene nedoraslosti i željom za pripadnošću i utjehama drugih. Koliko je teška ta borba i može li se ta borbu prevazići?

MIHAJLOVIĆ: Ne znam da li se išta na ovom svijetu može prevazići i zaliječiti, ali “ja se neću pomiriti s tim samo zato što je preda mnom bio kameni zid, a ja nisam imao snage”.

GLAS: Na samom početku knjige navedeno je: “Došlo je vrijeme da riječi muškarca žene oružjem pobiju”. Kako ovo obrazlažete u kontekstu pjesama i onog što u njima iskazujete?

MIHAJLOVIĆ: To je bila jedna savršena igra riječi i smisla, volim sitne igre, možda je to radi čega sve i jeste.

GLAS: Jesu li žene predugo ćutale?

MIHAJLOVIĆ: Potlačeni su zaćutali. Jednom su se ponosno borili. Ovo jesu riječi o borbi, ne o riječima.

GLAS: U pjesmama pišete o očevima. Jesmo li mi kao društvo svjesni koliko je odnos ćerke i oca važan za mentalni razvoj djevojčice, a kasnije žene, ili mi te odnose suviše olako shvatamo?

MIHAJLOVIĆ: Mi sve olako shvatamo.

Proza

GLAS: Planirate li da se oprobate u prozi ili je poezija ipak Vama bliža?

MIHAJLOVIĆ: Voljela bih da imam dara za takve svjetove, možda jednom nađem put do njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana