“Луна - вучји месец” Ијана Мекдоналда објављена на српском језику: Одбрана до посљедњег човјека

Миланка Митрић/агенције
“Луна - вучји месец” Ијана Мекдоналда објављена на српском језику: Одбрана до посљедњег човјека

БЕОГРАД – Након што је раније ове године на српском језику објављен први дио трилогије “Луна”, Ијана Мекдоналда, назван “Млад месец”, за све љубитеље дјела овог писца фантастике, прије неколико дана у издању “Лагуне” изашао је и други дио “Вучји месец”.

За превод је и овог пута задужен био писац и преводилац Горан Скробоња, а трећи дио серијала на енглеском језику носи назив “Моон Рисинг”, а који ће, такође, превести Горан Скробоња.

- Пала је је “Корта хелио”, једна од пет породичних корпорација које владају Месецом. Њена блага поделили су бројни непријатељи, а преживели су се разбежали. Прошло је осамнаест месеци. Преостала деца сењоре Корте, Лукасињо и Луна, под заштитом су моћне породице Асамоа, док је Робсон, у шоку јер је присуствовао очевој насилној смрти, сада штићеник – практично талац - “Макензи метала”. А последњи наследник Лукас нестао је с површине Месеца. Само госпа Сун, подозрева да Лукас Корта није мртав, и још важније - да је и даље један од главних играча. Најзад, Лукас је одувек био сплеткарош, па чак ни у смрти неће презати ни од чега како би повратио све и изградио нови и моћнији “Корта хелио”. Али “Корту хелију “ су потребни савезници, а да би их пронашао, одбегли син ће се дрзнути на немогуће путовање - на Земљу - стоји у опису радње овог романа, према најави издавача, који додаје да у овом дијелу политички сукоби унутар породица досежу врхунац, усред ерупције правог рата.

Дјело је доста хваљено од стране критичара, а Си-Би-Ес је још прије неколико година откупио права на екранизацију првог дијела романа.

- Борбе и освета које слиједе жешће су компликованије од свега у “Игри престола”, док се из странице у страницу смјењују великодушни поступци сопственог жртвовања и ледене суровости, храбри јуриши и одбрана до посљедњег човјека, кукавичлук и похлепа - стоји у критици “Боинг-боинга”.

Мекдоналд је рођен 1960. године у Манчестеру. Добитник је више награда за фантастику (“Локус”, награда Британске научнофантастичне асоцијације и Меморијалну награду “Џон В. Кембел”). У његовим дјелима заступљене су теме које обрађују будућност технологије и њен утицај на друштвене промјене, нанотехнологијом, пост-сајберпанком и сл.

Објавио је неколико серијала, међу којима су “ Everness”, “Беспуће” и “Индија 2047”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана