“Luna - vučji mesec” Ijana Mekdonalda objavljena na srpskom jeziku: Odbrana do posljednjeg čovjeka

Milanka Mitrić/agencije
“Luna - vučji mesec” Ijana Mekdonalda objavljena na srpskom jeziku: Odbrana do posljednjeg čovjeka

BEOGRAD – Nakon što je ranije ove godine na srpskom jeziku objavljen prvi dio trilogije “Luna”, Ijana Mekdonalda, nazvan “Mlad mesec”, za sve ljubitelje djela ovog pisca fantastike, prije nekoliko dana u izdanju “Lagune” izašao je i drugi dio “Vučji mesec”.

Za prevod je i ovog puta zadužen bio pisac i prevodilac Goran Skrobonja, a treći dio serijala na engleskom jeziku nosi naziv “Moon Rising”, a koji će, takođe, prevesti Goran Skrobonja.

- Pala je je “Korta helio”, jedna od pet porodičnih korporacija koje vladaju Mesecom. Njena blaga podelili su brojni neprijatelji, a preživeli su se razbežali. Prošlo je osamnaest meseci. Preostala deca senjore Korte, Lukasinjo i Luna, pod zaštitom su moćne porodice Asamoa, dok je Robson, u šoku jer je prisustvovao očevoj nasilnoj smrti, sada štićenik – praktično talac - “Makenzi metala”. A poslednji naslednik Lukas nestao je s površine Meseca. Samo gospa Sun, podozreva da Lukas Korta nije mrtav, i još važnije - da je i dalje jedan od glavnih igrača. Najzad, Lukas je oduvek bio spletkaroš, pa čak ni u smrti neće prezati ni od čega kako bi povratio sve i izgradio novi i moćniji “Korta helio”. Ali “Kortu heliju “ su potrebni saveznici, a da bi ih pronašao, odbegli sin će se drznuti na nemoguće putovanje - na Zemlju - stoji u opisu radnje ovog romana, prema najavi izdavača, koji dodaje da u ovom dijelu politički sukobi unutar porodica dosežu vrhunac, usred erupcije pravog rata.

Djelo je dosta hvaljeno od strane kritičara, a Si-Bi-Es je još prije nekoliko godina otkupio prava na ekranizaciju prvog dijela romana.

- Borbe i osveta koje slijede žešće su komplikovanije od svega u “Igri prestola”, dok se iz stranice u stranicu smjenjuju velikodušni postupci sopstvenog žrtvovanja i ledene surovosti, hrabri juriši i odbrana do posljednjeg čovjeka, kukavičluk i pohlepa - stoji u kritici “Boing-boinga”.

Mekdonald je rođen 1960. godine u Mančesteru. Dobitnik je više nagrada za fantastiku (“Lokus”, nagrada Britanske naučnofantastične asocijacije i Memorijalnu nagradu “Džon V. Kembel”). U njegovim djelima zastupljene su teme koje obrađuju budućnost tehnologije i njen uticaj na društvene promjene, nanotehnologijom, post-sajberpankom i sl.

Objavio je nekoliko serijala, među kojima su “ Everness”, “Bespuće” i “Indija 2047”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana