Култни роман “Зен и умјетност одржавања мотоцикла” на српском језику

Бранислав Предојевић
Култни роман “Зен и умјетност одржавања мотоцикла” на српском језику

НОВИ САД - Познати и популарни роман писца Роберта Пирсинга “Зен и уметност одржавања мотоцикла” добиће своје издање на српском језику, у преводу Зорана Пеневског и у издању “Чаробне књиге”.

Ријеч је о једној од најбитнијих и најутицајнијих књига друге половине 20. вијека, која је оригинално објављена 1974. године. У књизи је Пирсинг кроз аутобиографску причу о љетњем путовању оца и сина на мотоциклу од Минесоте до Калифорније исписао дубоку, личну, али и филозофску одисеју усредсријеђену на најважнија животна питања: како живимо и, што је много битније, како да живимо боље.

Постала је класик контракултуре, а прича о путовању је приказана као метафизичка медитација о свему, од источноазијске филозофије до ауторове борбе са менталном болешћу. Брзо је стекла статус романа који је трансформисао бројне генерације, а сам аутор је у уводу књиге морао касније често да нагласи да наслов не одговара садржају.

- Оно што слиједи засновано је на стварним догађајима. Иако је много тога измијењено из књижевних разлога, све треба прихватити као чињенице. Међутим, књигу не треба повезивати са позамашним пољем упутстава за практиковање изворног зен-будизма. А не садржи ни много података о мотоциклима - рекао је Пирсинг.

Књига је дочекана одушевљењем критике, продата је у милионима примјерака на двадесет три језика, док је штампа истицала да је ријеч о најчитанијој филозофској књизи икад, што је, према ријечима аутора, сан сваког писца, али уједно и велико оптерећење.

- Надам се да ће ме људи који су вјешти у филозофији озбиљно схватити о овој метафизици квалитета. Најгора трагедија би била да сви кажу или је ово претешко или “овај момак је само аматер, нећемо се заваравати” - навео је он.

Да буде занимљивије, Пирсиг је добио 121 одбијеницу прије него што је уредник коначно прихватио књигу за објављивање и то је учинио мислећи да никада неће донијети профит. Касније је деценијама био на листама најпродаванијих, док је чувени критичар “Њујорк тајмса” Кристофер Леман у својој рецензији написао да није вјеровао да филозофија може бити забавна док није прочитао ову књигу.

- Сада ми је жао што ми недостаје стручност у филозофији да ставим идеје господина Пирсига на прави тест, јер ова књига може бити важна, чак и сјајна, пуна увида у наше најзбуњујуће савремене дилеме. Само не знам. Без обзира на његову истинску филозофску вриједност, то је интелектуална забава највишег реда - рекао је Леман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана