Kultni roman “Zen i umjetnost održavanja motocikla” na srpskom jeziku

Branislav Predojević
Kultni roman “Zen i umjetnost održavanja motocikla” na srpskom jeziku

NOVI SAD - Poznati i popularni roman pisca Roberta Pirsinga “Zen i umetnost održavanja motocikla” dobiće svoje izdanje na srpskom jeziku, u prevodu Zorana Penevskog i u izdanju “Čarobne knjige”.

Riječ je o jednoj od najbitnijih i najuticajnijih knjiga druge polovine 20. vijeka, koja je originalno objavljena 1974. godine. U knjizi je Pirsing kroz autobiografsku priču o ljetnjem putovanju oca i sina na motociklu od Minesote do Kalifornije ispisao duboku, ličnu, ali i filozofsku odiseju usredsrijeđenu na najvažnija životna pitanja: kako živimo i, što je mnogo bitnije, kako da živimo bolje.

Postala je klasik kontrakulture, a priča o putovanju je prikazana kao metafizička meditacija o svemu, od istočnoazijske filozofije do autorove borbe sa mentalnom bolešću. Brzo je stekla status romana koji je transformisao brojne generacije, a sam autor je u uvodu knjige morao kasnije često da naglasi da naslov ne odgovara sadržaju.

- Ono što slijedi zasnovano je na stvarnim događajima. Iako je mnogo toga izmijenjeno iz književnih razloga, sve treba prihvatiti kao činjenice. Međutim, knjigu ne treba povezivati sa pozamašnim poljem uputstava za praktikovanje izvornog zen-budizma. A ne sadrži ni mnogo podataka o motociklima - rekao je Pirsing.

Knjiga je dočekana oduševljenjem kritike, prodata je u milionima primjeraka na dvadeset tri jezika, dok je štampa isticala da je riječ o najčitanijoj filozofskoj knjizi ikad, što je, prema riječima autora, san svakog pisca, ali ujedno i veliko opterećenje.

- Nadam se da će me ljudi koji su vješti u filozofiji ozbiljno shvatiti o ovoj metafizici kvaliteta. Najgora tragedija bi bila da svi kažu ili je ovo preteško ili “ovaj momak je samo amater, nećemo se zavaravati” - naveo je on.

Da bude zanimljivije, Pirsig je dobio 121 odbijenicu prije nego što je urednik konačno prihvatio knjigu za objavljivanje i to je učinio misleći da nikada neće donijeti profit. Kasnije je decenijama bio na listama najprodavanijih, dok je čuveni kritičar “Njujork tajmsa” Kristofer Leman u svojoj recenziji napisao da nije vjerovao da filozofija može biti zabavna dok nije pročitao ovu knjigu.

- Sada mi je žao što mi nedostaje stručnost u filozofiji da stavim ideje gospodina Pirsiga na pravi test, jer ova knjiga može biti važna, čak i sjajna, puna uvida u naše najzbunjujuće savremene dileme. Samo ne znam. Bez obzira na njegovu istinsku filozofsku vrijednost, to je intelektualna zabava najvišeg reda - rekao je Leman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana