Култна комедија “Свемирске лопте” добија наставак

Бранислав Предојевић
Култна комедија “Свемирске лопте” добија наставак

ЛОС АНЂЕЛЕС - Култна комедија “Свемирске лопте” из 1987. године добиће свој наставак скоро четири деценије касније, славни Мел Брукс ће бити продуцент, а главну улогу ће тумачити Џош Гад.

Оригинални филм Мела Брукса првенствено је пародија на “Ратове звијезда”, али и “Звјездане стазе” и “Осмог путника” и у њему су главне улоге тумачили Бил Пулман, Џон Кенди, Дафне Зунига, Рик Моранис и Мел Брукс.

Филм је стекао култни статус и дуго се причало о потенцијалном наставку, али је то тек сада дошло на ред у режији Џоша Гринбаума, а у продукцији Брукса, Гада и Кевина Салтера.

За сценарио ће бити задужени Бенџи Самит, Ден Хернандез и Џош Гад, а за сада се ништа не зна о детаљима радње, јер је читав пројекат још тајанствен. Гад је најпознатији по улогама на Бродвеју и позајмљивању гласа у серијалу “Залеђено краљевство”, а ускоро ће дебитовати као редитељ на биографском филму о комичару Крису Фарлију.

Када се појавио, филм “Свемирске лопте” је зарадио скромних 38 милиона на биоскопским благајнама уз буџет од 22 милиона долара, праћен негативним критикама. Временом је путем ВХС И ДВД верзија стекао огромно поклоништво и данас важи за једну од најбољих филмских пародија свих времена уз огроман утицај на све сегменте поп културе.

Гледано са ове дистанце, јасно је да је филм био испред свог времена, постављен као откачена критика капитализма и успона моде франшиза која опстаје и данас као врхунски примјер Бруксове опако субверзивне сатире. Ово неће бити први пут да се Мел Брукс врати некој својој класичној комедији, јер је прошле године продуцирао мини-серију “Смијешна историја свијета: Други дио”, наставак своје чувене комедије из 1981. године. Осим овог остварења Брукс је режирао и глумио у чувеним комедијама “Млади Франкенштајн”, “Врућа седла” и “Робин Худ: Мушкарци у хеланкама”.

Остаје да се види да ли ће се ико од глумаца из оригиналног филма вратити да глуми заједно са Гадом, а с обзиром на то да је Гад поздравио сценарио наставка као најсмјешнију и најбољу ствар на којој је икад радио, и да се неке од најсмјешнијих фигура у модерној комедији удружују како би се “Свемирске лопте” вратиле на наше екране, постоји много разлога за узбуђење.

Радња

Сама радња филма прати херојског плаћеника по имену Лоне Стар (Бил Пуламан) и његовог ванземаљског помоћника Барфа (Џон Кенди).

Овај тандем спасава принцезу Веспу (Зунига) од Друидије и њеног дроида, Дота Матрикса од заробљавања трупа “Свемирске лопте”, предвођених предсједником Скробом (Брукс), који жели да искористи Веспу као откупнину да отме Друидијин ваздух за своју планету. Међутим, јунаци бивају насукани на пустињском мјесецу, гдје сусрећу мудрог Јогурта (такође Брукса), који поучава Стара о метафизичкој моћи познатој као “шварц”. У међувремену, заповједници Мрачна кацига (Моранис) и пуковник Сандурц воде потрагу за њима, али их омета њихова властита неспособност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана