Kultna komedija “Svemirske lopte” dobija nastavak

Branislav Predojević
Kultna komedija “Svemirske lopte” dobija nastavak

LOS ANĐELES - Kultna komedija “Svemirske lopte” iz 1987. godine dobiće svoj nastavak skoro četiri decenije kasnije, slavni Mel Bruks će biti producent, a glavnu ulogu će tumačiti Džoš Gad.

Originalni film Mela Bruksa prvenstveno je parodija na “Ratove zvijezda”, ali i “Zvjezdane staze” i “Osmog putnika” i u njemu su glavne uloge tumačili Bil Pulman, Džon Kendi, Dafne Zuniga, Rik Moranis i Mel Bruks.

Film je stekao kultni status i dugo se pričalo o potencijalnom nastavku, ali je to tek sada došlo na red u režiji Džoša Grinbauma, a u produkciji Bruksa, Gada i Kevina Saltera.

Za scenario će biti zaduženi Bendži Samit, Den Hernandez i Džoš Gad, a za sada se ništa ne zna o detaljima radnje, jer je čitav projekat još tajanstven. Gad je najpoznatiji po ulogama na Brodveju i pozajmljivanju glasa u serijalu “Zaleđeno kraljevstvo”, a uskoro će debitovati kao reditelj na biografskom filmu o komičaru Krisu Farliju.

Kada se pojavio, film “Svemirske lopte” je zaradio skromnih 38 miliona na bioskopskim blagajnama uz budžet od 22 miliona dolara, praćen negativnim kritikama. Vremenom je putem VHS I DVD verzija stekao ogromno pokloništvo i danas važi za jednu od najboljih filmskih parodija svih vremena uz ogroman uticaj na sve segmente pop kulture.

Gledano sa ove distance, jasno je da je film bio ispred svog vremena, postavljen kao otkačena kritika kapitalizma i uspona mode franšiza koja opstaje i danas kao vrhunski primjer Bruksove opako subverzivne satire. Ovo neće biti prvi put da se Mel Bruks vrati nekoj svojoj klasičnoj komediji, jer je prošle godine producirao mini-seriju “Smiješna istorija svijeta: Drugi dio”, nastavak svoje čuvene komedije iz 1981. godine. Osim ovog ostvarenja Bruks je režirao i glumio u čuvenim komedijama “Mladi Frankenštajn”, “Vruća sedla” i “Robin Hud: Muškarci u helankama”.

Ostaje da se vidi da li će se iko od glumaca iz originalnog filma vratiti da glumi zajedno sa Gadom, a s obzirom na to da je Gad pozdravio scenario nastavka kao najsmješniju i najbolju stvar na kojoj je ikad radio, i da se neke od najsmješnijih figura u modernoj komediji udružuju kako bi se “Svemirske lopte” vratile na naše ekrane, postoji mnogo razloga za uzbuđenje.

Radnja

Sama radnja filma prati herojskog plaćenika po imenu Lone Star (Bil Pulaman) i njegovog vanzemaljskog pomoćnika Barfa (Džon Kendi).

Ovaj tandem spasava princezu Vespu (Zuniga) od Druidije i njenog droida, Dota Matriksa od zarobljavanja trupa “Svemirske lopte”, predvođenih predsjednikom Skrobom (Bruks), koji želi da iskoristi Vespu kao otkupninu da otme Druidijin vazduh za svoju planetu. Međutim, junaci bivaju nasukani na pustinjskom mjesecu, gdje susreću mudrog Jogurta (takođe Bruksa), koji poučava Stara o metafizičkoj moći poznatoj kao “švarc”. U međuvremenu, zapovjednici Mračna kaciga (Moranis) i pukovnik Sandurc vode potragu za njima, ali ih ometa njihova vlastita nesposobnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana