Козарска Дубица: Промоција “Мемоара” проте Славка Вујасиновића

С. Ђ.
Мемоари проте Славка Вујасиновића вриједан су допринос изучавању прошлости поткозарских Срба, Србије и Београда
Foto: С.Ђ. | Мемоари проте Славка Вујасиновића вриједан су допринос изучавању прошлости поткозарских Срба, Србије и Београда

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Књига “Мемоари” дубичког проте Славка Вујасиновића биће представљена сутра у Дому културе у Козарској Дубици, са почетком у 20 часова, те у понедјељак у амфитеатру Кнежопољске куће у Кнежици, са почетком у 20.30 часова.

- На промоцији ће о књизи говорити познати српски књижевник и академик Матија Бећковић, књижевник Рајко Лукач, предсједник Српског просветног и културног друштва “Просвјета” из Козарске Дубице Зоран Синкић и други учесници - саопштили су организатори. 

Додали су да ће у музичком дијелу програма наступити Милица Доскоковић и Камерни хор из Приједора. 

Дубички прота Славко Вујасиновић, рођен 1880. године, један од најписменијих Срба у Поткозарју тог времена, није био само нијеми посматрач и хроничар трагичних збивања, у то турбулентно ратно вријеме, од 1941. до 1945. године, већ и активни учесник свих тадашњих дешавања.

Мемоари проте Славка Вујасиновића, настали у периоду Другог свјетског рата, дијелом у тадашњој Босанској, данас Козарској Дубици, а дијелом за вријеме његовог избјеглиштва у Београду, вриједан су допринос изучавању прошлости не само поткозарских Срба, већ и Србије и Београда из тог ратног времена.

Можда је протино дјело најбоље описао сам академик Матија Бећковић у уводнику рекавши да су ови мемоари „и родослов и крштеница и читуља и молитвеник дубичког краја, и најбогатија библиотека и најсачуванији архив и најисцрпнији инвентар и најверодостојнији записник човека који је “знао о свакој српској кући рећи покоју реч'“.

Наглашавајући колико су мемоари проте Славка значајни, Бећковић их чак пореди са мемоарима чувеног проте Матије Ненадовића, наводећи при том да су „мемоари проту Матију прославили, а ови проту Славка већ прослављају, а тек ће га прославити”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана