Kozarska Dubica: Promocija “Memoara” prote Slavka Vujasinovića

S. Đ.
Memoari prote Slavka Vujasinovića vrijedan su doprinos izučavanju prošlosti potkozarskih Srba, Srbije i Beograda
Foto: S.Đ. | Memoari prote Slavka Vujasinovića vrijedan su doprinos izučavanju prošlosti potkozarskih Srba, Srbije i Beograda

KOZARSKA DUBICA - Knjiga “Memoari” dubičkog prote Slavka Vujasinovića biće predstavljena sutra u Domu kulture u Kozarskoj Dubici, sa početkom u 20 časova, te u ponedjeljak u amfiteatru Knežopoljske kuće u Knežici, sa početkom u 20.30 časova.

- Na promociji će o knjizi govoriti poznati srpski književnik i akademik Matija Bećković, književnik Rajko Lukač, predsjednik Srpskog prosvetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Kozarske Dubice Zoran Sinkić i drugi učesnici - saopštili su organizatori. 

Dodali su da će u muzičkom dijelu programa nastupiti Milica Doskoković i Kamerni hor iz Prijedora. 

Dubički prota Slavko Vujasinović, rođen 1880. godine, jedan od najpismenijih Srba u Potkozarju tog vremena, nije bio samo nijemi posmatrač i hroničar tragičnih zbivanja, u to turbulentno ratno vrijeme, od 1941. do 1945. godine, već i aktivni učesnik svih tadašnjih dešavanja.

Memoari prote Slavka Vujasinovića, nastali u periodu Drugog svjetskog rata, dijelom u tadašnjoj Bosanskoj, danas Kozarskoj Dubici, a dijelom za vrijeme njegovog izbjeglištva u Beogradu, vrijedan su doprinos izučavanju prošlosti ne samo potkozarskih Srba, već i Srbije i Beograda iz tog ratnog vremena.

Možda je protino djelo najbolje opisao sam akademik Matija Bećković u uvodniku rekavši da su ovi memoari „i rodoslov i krštenica i čitulja i molitvenik dubičkog kraja, i najbogatija biblioteka i najsačuvaniji arhiv i najiscrpniji inventar i najverodostojniji zapisnik čoveka koji je “znao o svakoj srpskoj kući reći pokoju reč'“.

Naglašavajući koliko su memoari prote Slavka značajni, Bećković ih čak poredi sa memoarima čuvenog prote Matije Nenadovića, navodeći pri tom da su „memoari protu Matiju proslavili, a ovi protu Slavka već proslavljaju, a tek će ga proslaviti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana