"Кочић у Сабору" - прва књига на свијету у 2022. години

ртрс
Foto: ртрс

Већ двадесет и другу годину Задужбина "Петар Кочић Бањалука - Београд" објављује прву књигу на свијету у наступајућој години у циљу успостављања живих културних мостова међу свим народима у региону и државама.

Ове године прва књига на свијету у 2022. години је књига академика Витомира Поповића "Кочић у Сабору". 

Поповић истиче значај Кочићевих говора у Сабору у Сарајаву прије 110 година и наглашава да "читалац јасно може видјети основну Кочићеву оријентацију, која није сведена на полтронство и удвориштво, већ је базирана на противљењу, готово свему што је чинила влада, јер све што је чинила, чинила је против народа".

Због свега тога Кочићеве говоре доживљавамо као универзалије о слободи. Он, увијек слободан, неухватљив, сањарио је отворених очију о слободи свих народа. Петар Кочић је представаљао прави народни, не глас, већ вапај. Био је омиљен у народу, као ријетко који политичар, али и књижевник. Он је био прави народни трибун, али и заштитник. Као освједочени и потврђени родољуб, искрен и праведан, он је био поштован и вољен у цјелокупном народу БиХ, јер су сви, без разлике осјећали оно што је он говорио, а говорио је јасно, гласно, без страха, јер је знао да говори истину и да је истина универзална и бесмртна. Он је свима нама био узор како треба чинити и како сачувати човјека у себи за друге, јер једино тако политичар може ваљати народу.“

Представници "Задужбине Петар Кочић" ће ове године представљање прве књиге на свијету одржати у сриједу, 29. децембра 2021. године, а први примјерак ове, нама свима драге књиге "Кочић у Сабору" аутора Витомира Поповића, биће уручен амбасадору Египта у Србији Амру Алгувелију који је подржао учешће "Задужбине Петар Кочић" на овогодишњем Сајму књига у Каиру, саопштено је из Задужбине.

- Драго ми је што је aмбасадор Египта препознао значај и рад Задужбине, која је позната и призната у свијету на пољу издаваштва и културе. Надам се да ћемо сутра моћи да разговарамо о неким значајним заједничким пројектима из области издаваштва и културе као што су двојезично објављивање Антологије српске поезије на арапски језик и Египатске поезије на српски језик - рекао је Никола Вуколић, Уредник и директор "Задужбине Петар Кочић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана