"Kočić u Saboru" - prva knjiga na svijetu u 2022. godini

rtrs
Foto: rtrs

Već dvadeset i drugu godinu Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka - Beograd" objavljuje prvu knjigu na svijetu u nastupajućoj godini u cilju uspostavljanja živih kulturnih mostova među svim narodima u regionu i državama.

Ove godine prva knjiga na svijetu u 2022. godini je knjiga akademika Vitomira Popovića "Kočić u Saboru". 

Popović ističe značaj Kočićevih govora u Saboru u Sarajavu prije 110 godina i naglašava da "čitalac jasno može vidjeti osnovnu Kočićevu orijentaciju, koja nije svedena na poltronstvo i udvorištvo, već je bazirana na protivljenju, gotovo svemu što je činila vlada, jer sve što je činila, činila je protiv naroda".

Zbog svega toga Kočićeve govore doživljavamo kao univerzalije o slobodi. On, uvijek slobodan, neuhvatljiv, sanjario je otvorenih očiju o slobodi svih naroda. Petar Kočić je predstavaljao pravi narodni, ne glas, već vapaj. Bio je omiljen u narodu, kao rijetko koji političar, ali i književnik. On je bio pravi narodni tribun, ali i zaštitnik. Kao osvjedočeni i potvrđeni rodoljub, iskren i pravedan, on je bio poštovan i voljen u cjelokupnom narodu BiH, jer su svi, bez razlike osjećali ono što je on govorio, a govorio je jasno, glasno, bez straha, jer je znao da govori istinu i da je istina univerzalna i besmrtna. On je svima nama bio uzor kako treba činiti i kako sačuvati čovjeka u sebi za druge, jer jedino tako političar može valjati narodu.“

Predstavnici "Zadužbine Petar Kočić" će ove godine predstavljanje prve knjige na svijetu održati u srijedu, 29. decembra 2021. godine, a prvi primjerak ove, nama svima drage knjige "Kočić u Saboru" autora Vitomira Popovića, biće uručen ambasadoru Egipta u Srbiji Amru Alguveliju koji je podržao učešće "Zadužbine Petar Kočić" na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Kairu, saopšteno je iz Zadužbine.

- Drago mi je što je ambasador Egipta prepoznao značaj i rad Zadužbine, koja je poznata i priznata u svijetu na polju izdavaštva i kulture. Nadam se da ćemo sutra moći da razgovaramo o nekim značajnim zajedničkim projektima iz oblasti izdavaštva i kulture kao što su dvojezično objavljivanje Antologije srpske poezije na arapski jezik i Egipatske poezije na srpski jezik - rekao je Nikola Vukolić, Urednik i direktor "Zadužbine Petar Kočić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana