Књижевно вече Владимира Кецмановића и Славише Павловића

Срна
Књижевно вече Владимира Кецмановића и Славише Павловића

СРЕБРЕНИЦА - У оквиру меморијалне културно-спортске и хуманитарне манифестације “Петровдански дани” у Сребреници вечерас је одржано књижевно вече на којем је о животном путу, књижевном стваралаштву и дипломатској каријери Јована Дучића говорио књижевник Славиша Павловић, а своје књижевно стваралаштво представио је писац Владимир Кецмановић.

На сутрашњем програму манифестације, као и претходних година, је традиционална хуманитарна акција добровољног давања крви, а предвиђени су и одређени културни садржаји.

“Петровдански дани” се након рата традиционално организује у знак сјећања на велико српско страдање у селима око Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године и одавања почасти настрадалима.

У петак, 10. јула, представници Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице као и сваке године, посјетиће више породица погинулих српских бораца, неколико ратних војних инвалида и болесних демобилисаних бораца и уручити им одређену помоћ.

На Петровдан, 12. јула, након литургије у сребреничкој цркви Покрова Пресвете Богородице биће организоване посјете српским гробљима и стратиштима у Братунцу, Биљачи, Сасама и на Залазју, гдје ће у 12.30 часова бити служен парастос и прислужене свијеће за покој душа 69 српских цивила и војника убијених прије 28 година у тим селима.

“Петровдански дани” организују се у знак сјећања и одавања почасти за 69 српских жртава погинулих на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца и на све српске жртве у посљедњем рату.

На Петровдана те године бројне муслиманске снаге из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне и убиле 69 српских цивила и војника, а 22 заробиле. Међу заробљенима било је седам живих који су накнадно уморени, након мучења и тортуре у сребреничким логорима.

Од 22 нестала српска цивила и војника, 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Они су након годину дана идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана