Književno veče Vladimira Kecmanovića i Slaviše Pavlovića

Srna
Književno veče Vladimira Kecmanovića i Slaviše Pavlovića

SREBRENICA - U okviru memorijalne kulturno-sportske i humanitarne manifestacije “Petrovdanski dani” u Srebrenici večeras je održano književno veče na kojem je o životnom putu, književnom stvaralaštvu i diplomatskoj karijeri Jovana Dučića govorio književnik Slaviša Pavlović, a svoje književno stvaralaštvo predstavio je pisac Vladimir Kecmanović.

Na sutrašnjem programu manifestacije, kao i prethodnih godina, je tradicionalna humanitarna akcija dobrovoljnog davanja krvi, a predviđeni su i određeni kulturni sadržaji.

“Petrovdanski dani” se nakon rata tradicionalno organizuje u znak sjećanja na veliko srpsko stradanje u selima oko Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine i odavanja počasti nastradalima.

U petak, 10. jula, predstavnici Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice kao i svake godine, posjetiće više porodica poginulih srpskih boraca, nekoliko ratnih vojnih invalida i bolesnih demobilisanih boraca i uručiti im određenu pomoć.

Na Petrovdan, 12. jula, nakon liturgije u srebreničkoj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice biće organizovane posjete srpskim grobljima i stratištima u Bratuncu, Biljači, Sasama i na Zalazju, gdje će u 12.30 časova biti služen parastos i prislužene svijeće za pokoj duša 69 srpskih civila i vojnika ubijenih prije 28 godina u tim selima.

“Petrovdanski dani” organizuju se u znak sjećanja i odavanja počasti za 69 srpskih žrtava poginulih na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca i na sve srpske žrtve u posljednjem ratu.

Na Petrovdana te godine brojne muslimanske snage iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone i ubile 69 srpskih civila i vojnika, a 22 zarobile. Među zarobljenima bilo je sedam živih koji su naknadno umoreni, nakon mučenja i torture u srebreničkim logorima.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika, 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Oni su nakon godinu dana identifikovani i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana