Књижевно вече посвећено Стевану Тонтићу одржано у АНУРС-у: Снага стихова живи вјечно

Миланка Митрић
Књижевно вече посвећено Стевану Тонтићу одржано у АНУРС-у: Снага стихова живи вјечно

БАЊАЛУКА - Књижевно вече „Звук судбине, звук прогонства“, посвећено недавно преминулом пјеснику Стевану Тонтићу, одржано је у синоћ у згради Академије наука и умјетности Републике Српске, чиме је на један начин приказано како снага поезије и стихова остаје да живи у вјечности и након нечијег одласка

На књижевној вечери учествовали су књижевници Ранко Рисојевић, Предраг Бјелошевић, Ранко Павловић, поезију су читале Валентина Копрена и Бојана Ковачевић, а домаћин вечери био је Драго Бранковић.

- Ширина његовог осмијеха била је искрена мјера радости свакоме ко му је и коме је прилазио. Тај загонетни осмијех којим је Стеван Тонтић дочекивао некога и приносио га некоме у сусрет, примијетио сам тек у 21. вијеку, по његовом повратку из Њемачке. Тај јединствени мјерач његове радости најбоље је говорио о оствареној жељи за сусретом с неким - испричао је књижевник и предсједник Удружења књижевника РС Предраг Бјелошевић у свом надахнутом говору посвећеном овом пјеснику.

Након уводне ријечи Драге Бранковића, Бјелошевић се осврнуо на одређена Тонти-ћева дјела, на њихову снагу, на његов живот и на све оно из чега је црпио инспирацију за стварање.

- У сјећању на Стевана Тонтића желио бих све, замишљајући његов загонетни осмејак наднесен над мојим ријечима, да кроз личну призму наших сусрета и догађаја укажем на значај његове пјесничке појаве у времену када је у БиХ тек крчен пут за слободнију пјесничку ријеч у друштву - рекао је Бјелошевић и додао да је Тонтић био један од најаутентичнијих пјесника у БиХ.

Према његовим ријечима, Тонтић је имао другачији избор тема него други, а није робовао конвенционалним обрасцима иако их је користио.

- Развијао је њихов калуп на неочекиван начин, често запитаношћу у пјесми и дијалозима, који су били сугерисани одговори или истовремено изражавали сумњу у изречену тврдњу - додао је Бјелошевић и нагласио да се Тонтићеви стихови често дои-мају као прави бисери мудрости.

Књижевник Ранко Рисојевић у свом обраћању присутнима посебно је издвојио Тонтићеву прву књигу, о којој је говорио.

- Означио је свој долазак у књижевност књигом „Наука о души и друге веселе приче“. Његов животни позив био је сличан непрекидном проналажењу - навео је Рисојевић који се осврнуо на поједине збирке и дјела које је Тонтић објавио.

Књижевник Ранко Павловић се, као и остали учесници ове књижевне вечери, осврнуо на своје пријатељство са Тонтићем издвојивши одређене дијелове из његове биографије и стваралаштва.

- То дружење било је углавном везано за поезију, за књигу, све док није прерасло у породично пријатељство, када смо књигу једнако посматрали као што посматрамо поезију - истакао је он.

Догађај су организовали Друштво чланова Матице српске у Републици Српској и Удружење књижевника Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана