Književno veče posvećeno Stevanu Tontiću održano u ANURS-u: Snaga stihova živi vječno

Milanka Mitrić
Književno veče posvećeno Stevanu Tontiću održano u ANURS-u: Snaga stihova živi vječno

BANjALUKA - Književno veče „Zvuk sudbine, zvuk progonstva“, posvećeno nedavno preminulom pjesniku Stevanu Tontiću, održano je u sinoć u zgradi Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, čime je na jedan način prikazano kako snaga poezije i stihova ostaje da živi u vječnosti i nakon nečijeg odlaska

Na književnoj večeri učestvovali su književnici Ranko Risojević, Predrag Bjelošević, Ranko Pavlović, poeziju su čitale Valentina Koprena i Bojana Kovačević, a domaćin večeri bio je Drago Branković.

- Širina njegovog osmijeha bila je iskrena mjera radosti svakome ko mu je i kome je prilazio. Taj zagonetni osmijeh kojim je Stevan Tontić dočekivao nekoga i prinosio ga nekome u susret, primijetio sam tek u 21. vijeku, po njegovom povratku iz Njemačke. Taj jedinstveni mjerač njegove radosti najbolje je govorio o ostvarenoj želji za susretom s nekim - ispričao je književnik i predsjednik Udruženja književnika RS Predrag Bjelošević u svom nadahnutom govoru posvećenom ovom pjesniku.

Nakon uvodne riječi Drage Brankovića, Bjelošević se osvrnuo na određena Tonti-ćeva djela, na njihovu snagu, na njegov život i na sve ono iz čega je crpio inspiraciju za stvaranje.

- U sjećanju na Stevana Tontića želio bih sve, zamišljajući njegov zagonetni osmejak nadnesen nad mojim riječima, da kroz ličnu prizmu naših susreta i događaja ukažem na značaj njegove pjesničke pojave u vremenu kada je u BiH tek krčen put za slobodniju pjesničku riječ u društvu - rekao je Bjelošević i dodao da je Tontić bio jedan od najautentičnijih pjesnika u BiH.

Prema njegovim riječima, Tontić je imao drugačiji izbor tema nego drugi, a nije robovao konvencionalnim obrascima iako ih je koristio.

- Razvijao je njihov kalup na neočekivan način, često zapitanošću u pjesmi i dijalozima, koji su bili sugerisani odgovori ili istovremeno izražavali sumnju u izrečenu tvrdnju - dodao je Bjelošević i naglasio da se Tontićevi stihovi često doi-maju kao pravi biseri mudrosti.

Književnik Ranko Risojević u svom obraćanju prisutnima posebno je izdvojio Tontićevu prvu knjigu, o kojoj je govorio.

- Označio je svoj dolazak u književnost knjigom „Nauka o duši i druge vesele priče“. Njegov životni poziv bio je sličan neprekidnom pronalaženju - naveo je Risojević koji se osvrnuo na pojedine zbirke i djela koje je Tontić objavio.

Književnik Ranko Pavlović se, kao i ostali učesnici ove književne večeri, osvrnuo na svoje prijateljstvo sa Tontićem izdvojivši određene dijelove iz njegove biografije i stvaralaštva.

- To druženje bilo je uglavnom vezano za poeziju, za knjigu, sve dok nije preraslo u porodično prijateljstvo, kada smo knjigu jednako posmatrali kao što posmatramo poeziju - istakao je on.

Događaj su organizovali Društvo članova Matice srpske u Republici Srpskoj i Udruženje književnika Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana