Књижевник Драго Врућинић објавио збирку "Анегдоте из ђачких дана": Смијех и сузе дјетињства

Бранислав Предојевић
Књижевник Драго Врућинић објавио збирку "Анегдоте из ђачких дана": Смијех и сузе дјетињства

БАЊАЛУКА - Збирка кратких прича под називом "Анегдоте из ђачких дана", књижевника Драге Врућинића, објављена је у издању Књижевне заједнице "Васо Пелагић".

Писац, који се током цијеле каријере, уз писање прозе у форми романа и прича ("Рошко", "Сунце у очима", "Завалски учитељ", "Грмеч у пламену", "Кроз олујну маглу"...) и поезије за одрасле ("На спаљеном огњишту"...), бавио и литературом за најмлађе ("Мачка златног репа", "Бодљикавим путевима дјетинства", "Звончица", "Бони") поново се вратио новом књигом у безбрижне дане дјетињства.

Приче из ове антологије баве се Врућинићевим (рођен 1945) одрастањем у родном селу Јелашиновци, школовањем и почетком пута који ће га касније одвести у свијет књижевности.

Рецензент књиге Ранко Прерадовић у поговору каже да је лепршава форма кратке приче била савршено средство аутору да створи топле и релаксирајуће биљешке из младости, обогаћене језгровитим порукама.

- У "Анегдотама из ђачких дана" потврђују се Врућинићев хумор, ведрина и пошалице. Ријеч је о кратким, веселим, занимљивим и животним анегдотама, читаоцима блиским и врло поучним. Оне су топле, питке и релаксирајуће. И не само то. Оне су и језгровите са снажним порукама. Насмијаће вас до суза, али и натјерати на размишљање - забиљежио је Прерадовић.

Књига садржи 40 кратких, једноставних, али и дјелотворних кратких прича или анегдота, како их он назива, које представљају ауторов сентиментални излет у прошлост и срећна времена из ђачких клупа, далеко од свих брига и недаћа, које долазе уласком човјека у свијет одраслих.

- Давно сам себи као писцу поставио задатак да забиљежим на папиру анегдоте из ђачких дана и сада, када сам негдје при крају књижевног пута, дочекао сам да оне буду пред читаоцима, ка­о једно симболично затварање круга који је почео у ђачким клупама прије скоро 70 година - рекао је Врућинић за "Глас Српске".

Књига почиње анегдотом "Домаћи задатак", везаном за основну школу, а завршава анегдотом "Професоричина заблуда", која се дотиче првих књижевних радова на факултету. Између њих је, по ријечима самог аутора, све оно што га је одредило као умјетника, али и човека.

- Приче су у збирци свјесно тако распоређене како би почели првим одласцима у школу, учењем писмености, преко даљег школовања и одрастања до првих књижевних покушаја у студентским данима. Иако су обојене хумором, оне у себи носе и доста других емоција, далеко озбиљнијих. Просто речено, као писац, никад нисам бјежао од хумора или кориштења елемената комедије, без обзира на тежину теме којом сам се бавио, али и сам живот јесте спој смијеха и суза, радости и туге, среће и очаја, тако да ни књижевност не може бјежати од њих - јасан је писац.

Књигу је за издавача приредио Миладин Берић, док је поговор под називом "Дјело ведрине и поучности" написао књижевник Ранко Прерадовић.

Породица

Аутор каже да је ова књига симболична посвета његовој породици Врућинић, чија се фотографија налази на насловној страни.

- На омоту књиге налази се ријетка фотографија моје породице Врућинић, настала давно у мом родном мјесту Јелашиновци, у подножју Грмеча. Много људи са те фотографије није међу живима, други су расељени широм свијета, а многи од њих су јунаци у причама из ове књиге, писане свима њима у част и сјећање - рекао је Врућинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана