Književnik Drago Vrućinić objavio zbirku "Anegdote iz đačkih dana": Smijeh i suze djetinjstva

Branislav Predojević
Književnik Drago Vrućinić objavio zbirku "Anegdote iz đačkih dana": Smijeh i suze djetinjstva

BANjALUKA - Zbirka kratkih priča pod nazivom "Anegdote iz đačkih dana", književnika Drage Vrućinića, objavljena je u izdanju Književne zajednice "Vaso Pelagić".

Pisac, koji se tokom cijele karijere, uz pisanje proze u formi romana i priča ("Roško", "Sunce u očima", "Zavalski učitelj", "Grmeč u plamenu", "Kroz olujnu maglu"...) i poezije za odrasle ("Na spaljenom ognjištu"...), bavio i literaturom za najmlađe ("Mačka zlatnog repa", "Bodljikavim putevima djetinstva", "Zvončica", "Boni") ponovo se vratio novom knjigom u bezbrižne dane djetinjstva.

Priče iz ove antologije bave se Vrućinićevim (rođen 1945) odrastanjem u rodnom selu Jelašinovci, školovanjem i početkom puta koji će ga kasnije odvesti u svijet književnosti.

Recenzent knjige Ranko Preradović u pogovoru kaže da je lepršava forma kratke priče bila savršeno sredstvo autoru da stvori tople i relaksirajuće bilješke iz mladosti, obogaćene jezgrovitim porukama.

- U "Anegdotama iz đačkih dana" potvrđuju se Vrućinićev humor, vedrina i pošalice. Riječ je o kratkim, veselim, zanimljivim i životnim anegdotama, čitaocima bliskim i vrlo poučnim. One su tople, pitke i relaksirajuće. I ne samo to. One su i jezgrovite sa snažnim porukama. Nasmijaće vas do suza, ali i natjerati na razmišljanje - zabilježio je Preradović.

Knjiga sadrži 40 kratkih, jednostavnih, ali i djelotvornih kratkih priča ili anegdota, kako ih on naziva, koje predstavljaju autorov sentimentalni izlet u prošlost i srećna vremena iz đačkih klupa, daleko od svih briga i nedaća, koje dolaze ulaskom čovjeka u svijet odraslih.

- Davno sam sebi kao piscu postavio zadatak da zabilježim na papiru anegdote iz đačkih dana i sada, kada sam negdje pri kraju književnog puta, dočekao sam da one budu pred čitaocima, ka­o jedno simbolično zatvaranje kruga koji je počeo u đačkim klupama prije skoro 70 godina - rekao je Vrućinić za "Glas Srpske".

Knjiga počinje anegdotom "Domaći zadatak", vezanom za osnovnu školu, a završava anegdotom "Profesoričina zabluda", koja se dotiče prvih književnih radova na fakultetu. Između njih je, po riječima samog autora, sve ono što ga je odredilo kao umjetnika, ali i čoveka.

- Priče su u zbirci svjesno tako raspoređene kako bi počeli prvim odlascima u školu, učenjem pismenosti, preko daljeg školovanja i odrastanja do prvih književnih pokušaja u studentskim danima. Iako su obojene humorom, one u sebi nose i dosta drugih emocija, daleko ozbiljnijih. Prosto rečeno, kao pisac, nikad nisam bježao od humora ili korištenja elemenata komedije, bez obzira na težinu teme kojom sam se bavio, ali i sam život jeste spoj smijeha i suza, radosti i tuge, sreće i očaja, tako da ni književnost ne može bježati od njih - jasan je pisac.

Knjigu je za izdavača priredio Miladin Berić, dok je pogovor pod nazivom "Djelo vedrine i poučnosti" napisao književnik Ranko Preradović.

Porodica

Autor kaže da je ova knjiga simbolična posveta njegovoj porodici Vrućinić, čija se fotografija nalazi na naslovnoj strani.

- Na omotu knjige nalazi se rijetka fotografija moje porodice Vrućinić, nastala davno u mom rodnom mjestu Jelašinovci, u podnožju Grmeča. Mnogo ljudi sa te fotografije nije među živima, drugi su raseljeni širom svijeta, a mnogi od njih su junaci u pričama iz ove knjige, pisane svima njima u čast i sjećanje - rekao je Vrućinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana