Књижевник Бранко Јовичић за “Глас Српске” о дјелу “Давно испричане приче”: Спој судбина, љубави и пријатељстава

Илијана Божић
Књижевник Бранко Јовичић за “Глас Српске” о дјелу “Давно испричане приче”: Спој судбина, љубави и пријатељстава

БАЊАЛУКА - Књига “Давно испричане приче” је сплет судбина у рату. Сви ти животни путеви су судбоносне путање човјека и човјечанства. Говоре о ратним околностима, љубави, пријатељству, психологији људи, овом и оном свијету.

Казао је ово о свом дјелу  за “Глас Српске” књижевник Бранко Јовичић, који је освојио треће мјесто на конкурсу “Златна сова” Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево за необјављени роман “Давно испричане приче”.

Јовичић је нагласио да је свака прича писана другачијим стилом, али да су, и поред тога, све у потпуности повезане.

- Инспирација за роман ми је било питање “Зашто човјек иде у рат?”. Ова идеја ми се створила у глави кад сам имао 14 година, али сам био свјестан да у том периоду својим писањем не могу одговорити на ствари на које сам желио, те сам чекао неке зрелије дане за које нисам сигуран да ли су још дошли - објаснио је Јовичић.

Нагласио је да, поред главног питања које влада романом, свака прича је инспирисана нечим другим и казује нам неку своју поруку.

- У роману “Давно испричане приче” има много ликова који су инспирисани стварним особама из мог окружења. Идеју или да кажем идеје ћу оставити на тумачење читаоцима. Рећи ћу само да роман отвара мноштво тема и поставља низ питања - казао је Јовичић.

Истакао је да награду “Златна сова” сматра великом и важном за српску књижевност и књижевнике.

- Књижевне награде су склоне манипулацијама, али су јако битне и сматрам да треба да их постоји више и да оне могу изузетно да унаприједе и популаризују домаћу књижевност и књижевнике. Опет, књижевност као и свака умјетност је лична, те неће свако разумјети исто дјело на исти начин. Али у томе је ваљда љепота умјетности - закључио је Јовичић.

Додјела “Златне сове” биће уприличена у септембру поводом годишњице постојања и рада Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

О писцу

Књижевник из Брода Бранко Јовичић поезију пише од своје девете године, а прозу нешто краће. У посљедње вријеме се опробава и у писању сценарија.

Објавио је двије збирке поезије “Како написати пјесму” и “Давно испричане приче”. У њима су садржане пјесме које је писао у основној школи, а његову озбиљнију прозу и поезију можемо читати на блогу “Из непознатих дубина”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана