Književnik Branko Jovičić za “Glas Srpske” o djelu “Davno ispričane priče”: Spoj sudbina, ljubavi i prijateljstava

Ilijana Božić
Književnik Branko Jovičić za “Glas Srpske” o djelu “Davno ispričane priče”: Spoj sudbina, ljubavi i prijateljstava

BANjALUKA - Knjiga “Davno ispričane priče” je splet sudbina u ratu. Svi ti životni putevi su sudbonosne putanje čovjeka i čovječanstva. Govore o ratnim okolnostima, ljubavi, prijateljstvu, psihologiji ljudi, ovom i onom svijetu.

Kazao je ovo o svom djelu  za “Glas Srpske” književnik Branko Jovičić, koji je osvojio treće mjesto na konkursu “Zlatna sova” Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo za neobjavljeni roman “Davno ispričane priče”.

Jovičić je naglasio da je svaka priča pisana drugačijim stilom, ali da su, i pored toga, sve u potpunosti povezane.

- Inspiracija za roman mi je bilo pitanje “Zašto čovjek ide u rat?”. Ova ideja mi se stvorila u glavi kad sam imao 14 godina, ali sam bio svjestan da u tom periodu svojim pisanjem ne mogu odgovoriti na stvari na koje sam želio, te sam čekao neke zrelije dane za koje nisam siguran da li su još došli - objasnio je Jovičić.

Naglasio je da, pored glavnog pitanja koje vlada romanom, svaka priča je inspirisana nečim drugim i kazuje nam neku svoju poruku.

- U romanu “Davno ispričane priče” ima mnogo likova koji su inspirisani stvarnim osobama iz mog okruženja. Ideju ili da kažem ideje ću ostaviti na tumačenje čitaocima. Reći ću samo da roman otvara mnoštvo tema i postavlja niz pitanja - kazao je Jovičić.

Istakao je da nagradu “Zlatna sova” smatra velikom i važnom za srpsku književnost i književnike.

- Književne nagrade su sklone manipulacijama, ali su jako bitne i smatram da treba da ih postoji više i da one mogu izuzetno da unaprijede i popularizuju domaću književnost i književnike. Opet, književnost kao i svaka umjetnost je lična, te neće svako razumjeti isto djelo na isti način. Ali u tome je valjda ljepota umjetnosti - zaključio je Jovičić.

Dodjela “Zlatne sove” biće upriličena u septembru povodom godišnjice postojanja i rada Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

O piscu

Književnik iz Broda Branko Jovičić poeziju piše od svoje devete godine, a prozu nešto kraće. U posljednje vrijeme se oprobava i u pisanju scenarija.

Objavio je dvije zbirke poezije “Kako napisati pjesmu” i “Davno ispričane priče”. U njima su sadržane pjesme koje je pisao u osnovnoj školi, a njegovu ozbiljniju prozu i poeziju možemo čitati na blogu “Iz nepoznatih dubina”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana