Књижевница Надежда Пурић Јовановић за “Глас Српске”: Освијетљена тамна страна друштвене неједнакости

Илијана Божић
Књижевница Надежда Пурић Јовановић за “Глас Српске”: Освијетљена тамна страна друштвене неједнакости

БАЊАЛУКА - Роман у најширем смислу говори о књижевном животу и начину на који стварност улази у литературу, те како су људи повезани много смисленије него што то на површини изгледа.

Казала је ово о свом дјелу за “Глас Српске” књижевница Надежда Пурић Јовановић, која је освојила друго мјесто на конкурсу “Златна сова” Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево за необјављени роман “Чак и у Хуенти”.

Пурић Јовановић је нагласила да се у дјелу “Чак и у Хуенти” преплићу приче трију жена.

- Кроз међусобно претапање њихових прича у читаочевом хоризонту се осветљавају тамне стране друштвене стратификације, односно неједнакости. Кроз естетичка питања отворена су и етичка. Тачније речено, мора ли човек у социјуму сам да се бори, као и то ко ће му и како надокнадити губитке - објаснила је Пурић Јовановић.

Нагласила је да роман “Чак и у Хуенти” обрађује тему маргинализовања и поставља питање јесу ли маргиналци особе од крви и меса или само згодан повод за литерарну обраду. Инспирација за стварање јој је свакодневица.

- На писање овог дјела инспирисана сам свакодневним збивањима, личним искуствима, али и причама блиских људи. Наравно, не смем изоставити књижевност као вечиту инспирацију - казала је Пурић Јовановић.

Истакла је да јој је награда “Златна сова” веома важна, те да је истински почаствована што је једна од награђених.

- Значајна ми је, пре свега, као потврда да сам написала добар роман, јер поштујем професионалност жирија и верујем његовим литерарним критеријумима - рекла је Пурић Јовановић.

Додала је да је додјела књижевних награда на нашим просторима деликатна тема, те да о томе, једним дијелом, говори и роман “Чак и у Хуенти”.

Књижевница Надежда Пурић Јовановић пише поезију, прозу и књижевну критику. Објављивала је своја дјела у часописима као што су “Летопис Матице српске” и “Српски књижевни лист”. Објавила је збирке пјесама “Воде”, која је изашла као побједничка у едицији Матице српске “Прва књига”, и “Хаљине из музеја” која је побиједила на конкурсу Издавачке куће “Пресинг”. Значајна је и збирка пјесама “Бескрајно учење о раскомаданости царства”, али и књига “Антиној 24” у којој до изражаја долазе разматрања о умјетности, животу, односу према ближњима, болести и смрти, те о духовним и тјелесним кризама.

Награда

“Златна сова” једна је од најзначајнијих књижевних награда која се додјељује за необјављени роман написан на српском говорном подручју. У овогодишњем жирију су били академик Јован Делић, Драгана Бедов и Жељка Пржуљ. Прво мјесто је освојио роман “У кругу” Радисава Милића, а треће књига “Давно испричане приче” Бранка Јовичића.

Додјела “Златне сове” биће уприличена у септембру поводом годишњице постојања и рада Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана