Književnica Nadežda Purić Jovanović za “Glas Srpske”: Osvijetljena tamna strana društvene nejednakosti

Ilijana Božić
Književnica Nadežda Purić Jovanović za “Glas Srpske”: Osvijetljena tamna strana društvene nejednakosti

BANjALUKA - Roman u najširem smislu govori o književnom životu i načinu na koji stvarnost ulazi u literaturu, te kako su ljudi povezani mnogo smislenije nego što to na površini izgleda.

Kazala je ovo o svom djelu za “Glas Srpske” književnica Nadežda Purić Jovanović, koja je osvojila drugo mjesto na konkursu “Zlatna sova” Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo za neobjavljeni roman “Čak i u Huenti”.

Purić Jovanović je naglasila da se u djelu “Čak i u Huenti” prepliću priče triju žena.

- Kroz međusobno pretapanje njihovih priča u čitaočevom horizontu se osvetljavaju tamne strane društvene stratifikacije, odnosno nejednakosti. Kroz estetička pitanja otvorena su i etička. Tačnije rečeno, mora li čovek u socijumu sam da se bori, kao i to ko će mu i kako nadoknaditi gubitke - objasnila je Purić Jovanović.

Naglasila je da roman “Čak i u Huenti” obrađuje temu marginalizovanja i postavlja pitanje jesu li marginalci osobe od krvi i mesa ili samo zgodan povod za literarnu obradu. Inspiracija za stvaranje joj je svakodnevica.

- Na pisanje ovog djela inspirisana sam svakodnevnim zbivanjima, ličnim iskustvima, ali i pričama bliskih ljudi. Naravno, ne smem izostaviti književnost kao večitu inspiraciju - kazala je Purić Jovanović.

Istakla je da joj je nagrada “Zlatna sova” veoma važna, te da je istinski počastvovana što je jedna od nagrađenih.

- Značajna mi je, pre svega, kao potvrda da sam napisala dobar roman, jer poštujem profesionalnost žirija i verujem njegovim literarnim kriterijumima - rekla je Purić Jovanović.

Dodala je da je dodjela književnih nagrada na našim prostorima delikatna tema, te da o tome, jednim dijelom, govori i roman “Čak i u Huenti”.

Književnica Nadežda Purić Jovanović piše poeziju, prozu i književnu kritiku. Objavljivala je svoja djela u časopisima kao što su “Letopis Matice srpske” i “Srpski književni list”. Objavila je zbirke pjesama “Vode”, koja je izašla kao pobjednička u ediciji Matice srpske “Prva knjiga”, i “Haljine iz muzeja” koja je pobijedila na konkursu Izdavačke kuće “Presing”. Značajna je i zbirka pjesama “Beskrajno učenje o raskomadanosti carstva”, ali i knjiga “Antinoj 24” u kojoj do izražaja dolaze razmatranja o umjetnosti, životu, odnosu prema bližnjima, bolesti i smrti, te o duhovnim i tjelesnim krizama.

Nagrada

“Zlatna sova” jedna je od najznačajnijih književnih nagrada koja se dodjeljuje za neobjavljeni roman napisan na srpskom govornom području. U ovogodišnjem žiriju su bili akademik Jovan Delić, Dragana Bedov i Željka Pržulj. Prvo mjesto je osvojio roman “U krugu” Radisava Milića, a treće knjiga “Davno ispričane priče” Branka Jovičića.

Dodjela “Zlatne sove” biće upriličena u septembru povodom godišnjice postojanja i rada Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana