Књижевница Миланка Благојевић за “Глас Српске”: Културу не треба да носе само појединци

Илијана Божић
Књижевница Миланка Благојевић за “Глас Српске”: Културу не треба да носе само појединци

Културна политика је идентитетско питање, јер култура није случајни и мање-више непотребни украс у друштву, него суштински и нераскидиви дио постојања једног народа и његовог историјског континуитета.

Казала је то у разговору за “Глас Српске” директорица Центра за културу Шамац и књижевница Миланка Благојевић. Она је једна од учесница 4. регионалног фестивала књижевности “Императив” који ће од 30. маја до 3. јуна бити одржан у Банском двору.

- Културу не би требало да носе појединци својим ентузијазмом. Потребан је озбиљан институционални приступ, промишљена законодавна рјешења, озбиљнији буџет и адекватна кадровска политика.

ГЛАС: Од марта сте на мјесту директора Центра за културу Шамац. Какви су планови за наредни период на пољу културе у Шамцу?

БЛАГОЈЕВИЋ: Ове године смо увели манифестације које ранијих година нису биле предвиђене, а које смо прилагодили епидемиолошкој ситуацији. Издвојила бих изложбу “Шамац кроз вријеме”, којом смо кроз фотографије представили Шамац од аустроугарског периода, преко најзначајнијих догађаја који су обиљежили његову историју. Други дио изложбе представљен је у кући под називом “Стари сат”, гдје смо представили значајне личности Шамца. У љетном периоду планирамо организацију догађаја у манифестацији “Шамачко љето”.

ГЛАС: Колико се ради на децентрализацији културе и постоји ли интерес да се културне манифестације организују у мањим општинама?

БЛАГОЈЕВИЋ: Један од циљева Центра за културу Шамац је рад на децентрализацији културе. Шамац има низ нереализованих потенцијала. Један од њих је чињеница да је Шамац град на обали ријеке Саве. Имамо живописан савски кеј. Простор који има историју и причу. Значајне историјске личности су рођене у Шамцу, а издвојила бих Милицу Бабић која је значајна за српску културну и историјску вертикалу. Упамћена је као супруга Иве Андрића, али је и сама фасцинантна личност. За сљедећу годину у њену част у плану је одржавање књижевног фестивала “Милица”.

ГЛАС: Пандемија и даље траје, с каквим се проблемима писци сусрећу?

БЛАГОЈЕВИЋ: Пандемија је свјетски проблем од којег није поштеђен ниједан географски простор и  ниједна бранша. Редуковала је социјална окупљања па тако и књижевне промоције. Тиме је угрожен спољашњи, маркетиншки аспект књижевног стварања, али у својој сржи књижевност је један усамљенички, рударски посао. Нема много везе са социјалним промоцијама. Писац вам је у трајном стању социјалне дистанце. Но, то не значи да нам не недостају окупљања, дружења и размјена искустава.

ГЛАС: Колико је у овом времену неизвјесности важан фестивал “Императив” и колики је његов допринос књижевности и повезивању писаца у региону?

БЛАГОЈЕВИЋ: “Императив” је корак од седам миља за Бањалуку и цијелу Републику. Квантни скок и један од најзначајнијих културних догађаја у регији. Ранијих година сам дане “Императива” упијала до сржи а велика ми је част што сам ове године и у његовој званичној селекцији. Поред квалитетног програма који нуди, значајно је и то да се на фестивалима попут “Императива” књижевници друже и размјењују искуства.

Писање

ГЛАС: Пишете ли, можемо ли ускоро очекивати нешто ново?

БЛАГОЈЕВИЋ: Писање је дио моје свакодневице. Кратка прича је форма у којој се проналазим иако тренутно радим на роману који је посебна врста изазова. Члан сам редакције портала “Лола” на којем отприлике једном седмично објавим нову причу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана