Književnica Milanka Blagojević za “Glas Srpske”: Kulturu ne treba da nose samo pojedinci

Ilijana Božić
Književnica Milanka Blagojević za “Glas Srpske”: Kulturu ne treba da nose samo pojedinci

Kulturna politika je identitetsko pitanje, jer kultura nije slučajni i manje-više nepotrebni ukras u društvu, nego suštinski i neraskidivi dio postojanja jednog naroda i njegovog istorijskog kontinuiteta.

Kazala je to u razgovoru za “Glas Srpske” direktorica Centra za kulturu Šamac i književnica Milanka Blagojević. Ona je jedna od učesnica 4. regionalnog festivala književnosti “Imperativ” koji će od 30. maja do 3. juna biti održan u Banskom dvoru.

- Kulturu ne bi trebalo da nose pojedinci svojim entuzijazmom. Potreban je ozbiljan institucionalni pristup, promišljena zakonodavna rješenja, ozbiljniji budžet i adekvatna kadrovska politika.

GLAS: Od marta ste na mjestu direktora Centra za kulturu Šamac. Kakvi su planovi za naredni period na polju kulture u Šamcu?

BLAGOJEVIĆ: Ove godine smo uveli manifestacije koje ranijih godina nisu bile predviđene, a koje smo prilagodili epidemiološkoj situaciji. Izdvojila bih izložbu “Šamac kroz vrijeme”, kojom smo kroz fotografije predstavili Šamac od austrougarskog perioda, preko najznačajnijih događaja koji su obilježili njegovu istoriju. Drugi dio izložbe predstavljen je u kući pod nazivom “Stari sat”, gdje smo predstavili značajne ličnosti Šamca. U ljetnom periodu planiramo organizaciju događaja u manifestaciji “Šamačko ljeto”.

GLAS: Koliko se radi na decentralizaciji kulture i postoji li interes da se kulturne manifestacije organizuju u manjim opštinama?

BLAGOJEVIĆ: Jedan od ciljeva Centra za kulturu Šamac je rad na decentralizaciji kulture. Šamac ima niz nerealizovanih potencijala. Jedan od njih je činjenica da je Šamac grad na obali rijeke Save. Imamo živopisan savski kej. Prostor koji ima istoriju i priču. Značajne istorijske ličnosti su rođene u Šamcu, a izdvojila bih Milicu Babić koja je značajna za srpsku kulturnu i istorijsku vertikalu. Upamćena je kao supruga Ive Andrića, ali je i sama fascinantna ličnost. Za sljedeću godinu u njenu čast u planu je održavanje književnog festivala “Milica”.

GLAS: Pandemija i dalje traje, s kakvim se problemima pisci susreću?

BLAGOJEVIĆ: Pandemija je svjetski problem od kojeg nije pošteđen nijedan geografski prostor i  nijedna branša. Redukovala je socijalna okupljanja pa tako i književne promocije. Time je ugrožen spoljašnji, marketinški aspekt književnog stvaranja, ali u svojoj srži književnost je jedan usamljenički, rudarski posao. Nema mnogo veze sa socijalnim promocijama. Pisac vam je u trajnom stanju socijalne distance. No, to ne znači da nam ne nedostaju okupljanja, druženja i razmjena iskustava.

GLAS: Koliko je u ovom vremenu neizvjesnosti važan festival “Imperativ” i koliki je njegov doprinos književnosti i povezivanju pisaca u regionu?

BLAGOJEVIĆ: “Imperativ” je korak od sedam milja za Banjaluku i cijelu Republiku. Kvantni skok i jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u regiji. Ranijih godina sam dane “Imperativa” upijala do srži a velika mi je čast što sam ove godine i u njegovoj zvaničnoj selekciji. Pored kvalitetnog programa koji nudi, značajno je i to da se na festivalima poput “Imperativa” književnici druže i razmjenjuju iskustva.

Pisanje

GLAS: Pišete li, možemo li uskoro očekivati nešto novo?

BLAGOJEVIĆ: Pisanje je dio moje svakodnevice. Kratka priča je forma u kojoj se pronalazim iako trenutno radim na romanu koji je posebna vrsta izazova. Član sam redakcije portala “Lola” na kojem otprilike jednom sedmično objavim novu priču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana