Књижевне препоруке “Гласа Српске” за топле љетне дане: Од аутобиографије до фантастике

Илијана Божић
Књижевне препоруке “Гласа Српске” за топле љетне дане: Од аутобиографије до фантастике

БАЊАЛУКА - “Једног сам дана прочитао књигу и цијели ми се живот промијенио”, ријечи су познатог писца Орхана Памука које говоре колико литература може да утиче на читаоца и колико је она важна за опстанак на земљи.

Књиге су најљепши поклони, оне су путовања у далеке земље и животе, оне су путокази и учитељице. С обзиром на то да је вријеме топлих мјесеци и годишњих одмора, редакција “Гласа Српске” читаоцима препоручује пет наслова уз које могу да употпуне своје вријеме, а у овом избору свако ће наћи нешто по својој мјери и укусу. У овом шароликом избору издвојили смо једну аутобиографију, један серијал фантастике, затим породичну сагу, роман из популарне тетралогије о одрастању и дјело које спаја трилер са друштвеном и љубавном причом.

“Воли ме више од свега на свијету”

Ријеч је о емотивној и потресној аутобиографији у којој покојна глумица Мира Фурлан описује интимне драме, свој живот испуњен падовима и успјесима, те лице и наличје глумачког живота и генерације која је вјеровала у боље сутра, а онда доживјела суноврат.

Књига “Воли ме више од свега на свијету” доноси много суза и смијеха и подсјећа нас на дивну Миру Фурлан, али и уводи у  свијет у којем је живјела и стварала. Дјело је објављено ове године у издању издавачке куће “Booka”.

“Долазак матадора”

Овај узбудљиви роман Бранка Росића описује тренутак у којем се налази данашње друштво, а у њему срећемо Раскољникова и Јованку Орлеанку 21. вијека. Ово је прича о два мушкарца који имају различите судбине, али су их спојили пословни интереси. Један је од глади за успјехом постао Раскољников, а други је као борац против система постао вођа друштвене револуције.  Бранко Росић је истакао да је овим романом желио да сједини трилер, драму, љубавну причу, али и злочин, превару, страст и друштвену револуцију. Књига је објављена ове године у “Лагунином” издању.

“Моја генијална пријатељица”

Ово дјело Елене Феранте одводи читаоце у предграђе Напуља и враћа у педесете године 20. вијека. Показује, с једне стране, свијет сиромаштва и зачетака другачијег живота, а са друге открива богатство маште дјевојчица Лиле и Елене. Једна је мрачна, жестока и непоколебљива у свом одрастању. Друга је блага и наизглед потчињена, али из снаге своје другарице извлачи своју сопствену. Бујна машта чини да њих двије виде свијет као страшну бајку. Ово је прва књига “Напуљске театрологије” и освојила је критику и публику широм свијета. Доступна је у издању куће “Booka”.

“Кућа духова”

Кад се овај роман појавио, те 1982. године, његова ауторка Изабел Аљенде изазвала је праву сензацију. То је био њен роман првенац, који је породична сага смјештена у неименовану јужноамеричку земљу у којој су сви препознали ауторкину домовину. Изабел Аљенде је нећакиња свргнутог чилеанског предсједника Салвадора Аљендеа. Њена “Кућа духова” задивиће читаоце једноставном приповједачком енергијом, незаборавним призорима и сјајним ликовима. По књизи је снимљен и филм у којем играју Мерил Стрип, Винона Рајдер, Антонио Бандерас и Џереми Ајронс.

“Сага о вешцу”

“Сага о вешцу” је дјело пољског писца Анджеја Сапковског, а ријеч је о фантастичном серијалу о вјешцу Гералту из Ривије. Вјешци су ловци на чудовишта који развијају натприродне способности у младости да би се борили против смртоносних чудовишта. Књиге су адаптиране у филм и серију, серијал видео-игара, као и серијал графичких романа. Првих седам књига је преведено на много свјетских језика, а на српском су објављене у издању “Чаробне књиге”. Тренутно се снима трећа сезона популарне “Нетфликсове” серије у којој главну улогу игра Хенри Кавил.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана