Književne preporuke “Glasa Srpske” za tople ljetne dane: Od autobiografije do fantastike

Ilijana Božić
Književne preporuke “Glasa Srpske” za tople ljetne dane: Od autobiografije do fantastike

BANjALUKA - “Jednog sam dana pročitao knjigu i cijeli mi se život promijenio”, riječi su poznatog pisca Orhana Pamuka koje govore koliko literatura može da utiče na čitaoca i koliko je ona važna za opstanak na zemlji.

Knjige su najljepši pokloni, one su putovanja u daleke zemlje i živote, one su putokazi i učiteljice. S obzirom na to da je vrijeme toplih mjeseci i godišnjih odmora, redakcija “Glasa Srpske” čitaocima preporučuje pet naslova uz koje mogu da upotpune svoje vrijeme, a u ovom izboru svako će naći nešto po svojoj mjeri i ukusu. U ovom šarolikom izboru izdvojili smo jednu autobiografiju, jedan serijal fantastike, zatim porodičnu sagu, roman iz popularne tetralogije o odrastanju i djelo koje spaja triler sa društvenom i ljubavnom pričom.

“Voli me više od svega na svijetu”

Riječ je o emotivnoj i potresnoj autobiografiji u kojoj pokojna glumica Mira Furlan opisuje intimne drame, svoj život ispunjen padovima i uspjesima, te lice i naličje glumačkog života i generacije koja je vjerovala u bolje sutra, a onda doživjela sunovrat.

Knjiga “Voli me više od svega na svijetu” donosi mnogo suza i smijeha i podsjeća nas na divnu Miru Furlan, ali i uvodi u  svijet u kojem je živjela i stvarala. Djelo je objavljeno ove godine u izdanju izdavačke kuće “Booka”.

“Dolazak matadora”

Ovaj uzbudljivi roman Branka Rosića opisuje trenutak u kojem se nalazi današnje društvo, a u njemu srećemo Raskoljnikova i Jovanku Orleanku 21. vijeka. Ovo je priča o dva muškarca koji imaju različite sudbine, ali su ih spojili poslovni interesi. Jedan je od gladi za uspjehom postao Raskoljnikov, a drugi je kao borac protiv sistema postao vođa društvene revolucije.  Branko Rosić je istakao da je ovim romanom želio da sjedini triler, dramu, ljubavnu priču, ali i zločin, prevaru, strast i društvenu revoluciju. Knjiga je objavljena ove godine u “Laguninom” izdanju.

“Moja genijalna prijateljica”

Ovo djelo Elene Ferante odvodi čitaoce u predgrađe Napulja i vraća u pedesete godine 20. vijeka. Pokazuje, s jedne strane, svijet siromaštva i začetaka drugačijeg života, a sa druge otkriva bogatstvo mašte djevojčica Lile i Elene. Jedna je mračna, žestoka i nepokolebljiva u svom odrastanju. Druga je blaga i naizgled potčinjena, ali iz snage svoje drugarice izvlači svoju sopstvenu. Bujna mašta čini da njih dvije vide svijet kao strašnu bajku. Ovo je prva knjiga “Napuljske teatrologije” i osvojila je kritiku i publiku širom svijeta. Dostupna je u izdanju kuće “Booka”.

“Kuća duhova”

Kad se ovaj roman pojavio, te 1982. godine, njegova autorka Izabel Aljende izazvala je pravu senzaciju. To je bio njen roman prvenac, koji je porodična saga smještena u neimenovanu južnoameričku zemlju u kojoj su svi prepoznali autorkinu domovinu. Izabel Aljende je nećakinja svrgnutog čileanskog predsjednika Salvadora Aljendea. Njena “Kuća duhova” zadiviće čitaoce jednostavnom pripovjedačkom energijom, nezaboravnim prizorima i sjajnim likovima. Po knjizi je snimljen i film u kojem igraju Meril Strip, Vinona Rajder, Antonio Banderas i Džeremi Ajrons.

“Saga o vešcu”

“Saga o vešcu” je djelo poljskog pisca Andžeja Sapkovskog, a riječ je o fantastičnom serijalu o vješcu Geraltu iz Rivije. Vješci su lovci na čudovišta koji razvijaju natprirodne sposobnosti u mladosti da bi se borili protiv smrtonosnih čudovišta. Knjige su adaptirane u film i seriju, serijal video-igara, kao i serijal grafičkih romana. Prvih sedam knjiga je prevedeno na mnogo svjetskih jezika, a na srpskom su objavljene u izdanju “Čarobne knjige”. Trenutno se snima treća sezona popularne “Netfliksove” serije u kojoj glavnu ulogu igra Henri Kavil.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana