Књига “Зима у Муминдолу” објављена прије 65 година: Пут у непознато лакши је уз пријатеље

Илијана Божић
Књига “Зима у Муминдолу” објављена прије 65 година: Пут у непознато лакши је уз пријатеље

БАЊАЛУКА - Долина Мумијевих, долина снова, љубави и пријатељстава, те приче о Мумки, Мумију, Малој Му и Свирету освајале су срца малишана, а њихова чудновата плава кућа враћала је осмијехе на дјечија лица. Овим текстом присјећамо се омиљених цртаних јунака јер је књига “Зима у Муминдолу” Тове Јансон објављена прије 65 година.

Ово је пета у низу књига о Мумијевима, а по њој су адаптиране 22, 23. и 37. епизода анимиране серије “Мумијеви” из 1990. године. Захваљујући дару шведско-финске списатељице Тове Јансон на малим екранима гледали смо авантуре породице Муми и њених пријатеља. На основу њених романа, прича и стрипова, али и стрипова њеног брата Ларса Јансона снимљено је неколико адаптација цртаћа “Мумијеви”.

Породица Муми спава зимски сан, али у књизи “Зима у Муминдолу” Муми се пробудио усред зиме. То му је тешко пало, јер су Мама Муми и Тата Муми и даље спавали. Иако преплашен, Муми је одлучио да изађе из куће, а изван безбједних зидова његовог дома дочекала га је хладна зима и бијели покривач који га је шокирао.

У овој књизи Тове Јансон први пут користи мрачнији тон у односу на раније књиге.

Муми у овом књижевном дјелу открива нови, њему непознати свијет, а овим рукописом списатељица учи најмлађе читаоце, али и оне старије, како да се суоче са непознатим. Као и у ранијим књигама и овдје показује колика је важност правих пријатељстава, али још једном нам показује и сву моћ и величанственост природе.

Муми је у књизи “Зима у Муминдолу” усамљен и уплашен и због тога љут на зиму, јер осјећа да не припада том хладном свијету. Међутим, он упознаје паметну пријатељицу која пјева необичне пјесме, а убрзо се сусреће са старом другарицом Малом Му која се исто као и он пробудила из зимског сна.

Заједно су дијелили зимске дане, а временом су упознавали и многа чудесна створења која су долазила у Долину Мумијевих у потрази за склоништем и укусним пекмезима Маме Муми.

Враћањем на цртани филм о Мумијевима присјетићемо се правих животних вриједности, али и научити нешто о прихватању, пријатељству и прилагођавању.

Филм

По књизи “Зима у Муминдолу” прије пет година снимљен је анимирани филм истог назива. Љубитељима породице Муми ово остварење доступно је на интернету па малишани могу погледати Мумијеве авантуре у новом руху. Гласове ликовима позајмили су Бил Скарсгорд, Стелан Скарсгорд, Алиша Викандер и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана