Knjiga “Zima u Mumindolu” objavljena prije 65 godina: Put u nepoznato lakši je uz prijatelje

Ilijana Božić
Knjiga “Zima u Mumindolu” objavljena prije 65 godina: Put u nepoznato lakši je uz prijatelje

BANjALUKA - Dolina Mumijevih, dolina snova, ljubavi i prijateljstava, te priče o Mumki, Mumiju, Maloj Mu i Sviretu osvajale su srca mališana, a njihova čudnovata plava kuća vraćala je osmijehe na dječija lica. Ovim tekstom prisjećamo se omiljenih crtanih junaka jer je knjiga “Zima u Mumindolu” Tove Janson objavljena prije 65 godina.

Ovo je peta u nizu knjiga o Mumijevima, a po njoj su adaptirane 22, 23. i 37. epizoda animirane serije “Mumijevi” iz 1990. godine. Zahvaljujući daru švedsko-finske spisateljice Tove Janson na malim ekranima gledali smo avanture porodice Mumi i njenih prijatelja. Na osnovu njenih romana, priča i stripova, ali i stripova njenog brata Larsa Jansona snimljeno je nekoliko adaptacija crtaća “Mumijevi”.

Porodica Mumi spava zimski san, ali u knjizi “Zima u Mumindolu” Mumi se probudio usred zime. To mu je teško palo, jer su Mama Mumi i Tata Mumi i dalje spavali. Iako preplašen, Mumi je odlučio da izađe iz kuće, a izvan bezbjednih zidova njegovog doma dočekala ga je hladna zima i bijeli pokrivač koji ga je šokirao.

U ovoj knjizi Tove Janson prvi put koristi mračniji ton u odnosu na ranije knjige.

Mumi u ovom književnom djelu otkriva novi, njemu nepoznati svijet, a ovim rukopisom spisateljica uči najmlađe čitaoce, ali i one starije, kako da se suoče sa nepoznatim. Kao i u ranijim knjigama i ovdje pokazuje kolika je važnost pravih prijateljstava, ali još jednom nam pokazuje i svu moć i veličanstvenost prirode.

Mumi je u knjizi “Zima u Mumindolu” usamljen i uplašen i zbog toga ljut na zimu, jer osjeća da ne pripada tom hladnom svijetu. Međutim, on upoznaje pametnu prijateljicu koja pjeva neobične pjesme, a ubrzo se susreće sa starom drugaricom Malom Mu koja se isto kao i on probudila iz zimskog sna.

Zajedno su dijelili zimske dane, a vremenom su upoznavali i mnoga čudesna stvorenja koja su dolazila u Dolinu Mumijevih u potrazi za skloništem i ukusnim pekmezima Mame Mumi.

Vraćanjem na crtani film o Mumijevima prisjetićemo se pravih životnih vrijednosti, ali i naučiti nešto o prihvatanju, prijateljstvu i prilagođavanju.

Film

Po knjizi “Zima u Mumindolu” prije pet godina snimljen je animirani film istog naziva. Ljubiteljima porodice Mumi ovo ostvarenje dostupno je na internetu pa mališani mogu pogledati Mumijeve avanture u novom ruhu. Glasove likovima pozajmili su Bil Skarsgord, Stelan Skarsgord, Ališa Vikander i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana