Књига “Клара Шуман и музика љубави” Беате Ригир на српском језику

Приредила: Илијана Божић
Књига “Клара Шуман и музика љубави” Беате Ригир на српском језику

БАЊАЛУКА - Књига “Клара Шуман и музика љубави”, ауторке Беате Ригир, која доноси причу о једној од најзначајнијих виртуоскиња, чија се генијалност пореди са Моцартовом, али и о њеној љубави са Робертом Шуманом, објављена је у “Лагунином” издању.

Ово дјело на српски језик је превела Маја Анастасијевић, а оно је у продаји у свим “Делфи” књижарама, “Лагуниним” клубовима читалаца, те онлајн књижарама.

На првим страницама књиге “Клара Шуман и музика љубави” наведене су ријечи из њеног дневника које је записала у Берлину 20. септембра 1839. године, а које гласе “Музику бих упоредила с љубављу! Ако је превише лепа, причињава бол. Понекад ми се чини да ће ми срце препући због њих”.

На “Лагунином” сајту су у опису књиге објавили да прича почиње у Њемачкој 1835. године.

- Шеснаестогодишња Клара свира клавир, сале су распродате до последњег места. Већ пет месеци је на концертној турнеји са оцем. Оно што личи на складну заједницу, заправо је прави пакао. Њих двоје су у свађи и нема изгледа да ће се помирити. Разлог томе је што је Клара заљубљена, а отац се противи томе да се она тако рано веже, а поготово за Роберта Шумана, тог, веома даровитог младог композитора, али и сиромашног ветропира потпуно неспособног за живот - навели су из “Лагуне”.

Објаснили су да дјело говори о Клари, која је наслиједила не само очев музички таленат, већ и његову својеглавост и зато одлучује да се не повинује његовој вољи. Она ће доказати оцу да има озбиљне намјере с Робертом, али и да може да буде самостална.

Први дио књиге почиње ријечима из писма које је Клара Шуман писала Роберту 15. августа 1837. године и то “...одав­но сам осећала, тако мора бити. Ништа на свету неће ме поколебати. А оцу ћу показати да младо срце може бити истрајно!”.

О њиховом животу и умјетности читаоци ће уживати читајући ово интересантно дјело, у којем су заступљене бројне значајне познате, али и мање познате чињенице.

Живот

Клара Шуман је била њемачка пијанисткиња, композиторка и учитељица. На очев захтјев је студирала музику и са осам година је започела своју прву турнеју као пијаниста. Свирала је Моцарта, Бетовена, Менделсона, Шопена и других. За Роберта Шумана удала се 1840. године и од тада је мање наступала. Након његове смрти поново је одржавала концерте по Њемачкој и Енглеској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана