Knjiga “Klara Šuman i muzika ljubavi” Beate Rigir na srpskom jeziku

Priredila: Ilijana Božić
Knjiga “Klara Šuman i muzika ljubavi” Beate Rigir na srpskom jeziku

BANjALUKA - Knjiga “Klara Šuman i muzika ljubavi”, autorke Beate Rigir, koja donosi priču o jednoj od najznačajnijih virtuoskinja, čija se genijalnost poredi sa Mocartovom, ali i o njenoj ljubavi sa Robertom Šumanom, objavljena je u “Laguninom” izdanju.

Ovo djelo na srpski jezik je prevela Maja Anastasijević, a ono je u prodaji u svim “Delfi” knjižarama, “Laguninim” klubovima čitalaca, te onlajn knjižarama.

Na prvim stranicama knjige “Klara Šuman i muzika ljubavi” navedene su riječi iz njenog dnevnika koje je zapisala u Berlinu 20. septembra 1839. godine, a koje glase “Muziku bih uporedila s ljubavlju! Ako je previše lepa, pričinjava bol. Ponekad mi se čini da će mi srce prepući zbog njih”.

Na “Laguninom” sajtu su u opisu knjige objavili da priča počinje u Njemačkoj 1835. godine.

- Šesnaestogodišnja Klara svira klavir, sale su rasprodate do poslednjeg mesta. Već pet meseci je na koncertnoj turneji sa ocem. Ono što liči na skladnu zajednicu, zapravo je pravi pakao. Njih dvoje su u svađi i nema izgleda da će se pomiriti. Razlog tome je što je Klara zaljubljena, a otac se protivi tome da se ona tako rano veže, a pogotovo za Roberta Šumana, tog, veoma darovitog mladog kompozitora, ali i siromašnog vetropira potpuno nesposobnog za život - naveli su iz “Lagune”.

Objasnili su da djelo govori o Klari, koja je naslijedila ne samo očev muzički talenat, već i njegovu svojeglavost i zato odlučuje da se ne povinuje njegovoj volji. Ona će dokazati ocu da ima ozbiljne namjere s Robertom, ali i da može da bude samostalna.

Prvi dio knjige počinje riječima iz pisma koje je Klara Šuman pisala Robertu 15. avgusta 1837. godine i to “...odav­no sam osećala, tako mora biti. Ništa na svetu neće me pokolebati. A ocu ću pokazati da mlado srce može biti istrajno!”.

O njihovom životu i umjetnosti čitaoci će uživati čitajući ovo interesantno djelo, u kojem su zastupljene brojne značajne poznate, ali i manje poznate činjenice.

Život

Klara Šuman je bila njemačka pijanistkinja, kompozitorka i učiteljica. Na očev zahtjev je studirala muziku i sa osam godina je započela svoju prvu turneju kao pijanista. Svirala je Mocarta, Betovena, Mendelsona, Šopena i drugih. Za Roberta Šumana udala se 1840. godine i od tada je manje nastupala. Nakon njegove smrti ponovo je održavala koncerte po Njemačkoj i Engleskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana