Књига Хаџи Бранка Никитовића промовисана у Рогатици

Сретен Митровић
Foto: Сретен Митровић

РОГАТИЦА – Након Вишеграда, Пожеге и Ужица, у организацији Народне библиотеке „Војислав Лубварда“, и у Рогатици је синоћ промовисана књига „Премостили смо више од двије обале – Једна слика - два аутора“ вишеградског сликатра Хаџи Бранка Никитовића која је у другој половини прошле године изашла у издању Издавачке куће Митрополије дабро-босанке из Добрунске Ријеке код Вишеграда.

На овој својеврсној књижевној вечери, којој је на жалост, и њихову штету присуствовао  мали број Рогатичана, након уводног поздравног обраћања вршиоца дужности директорке библиотеке Наде Радуловић, говорили су Слободан Ристовић, завичајни књижевник из Рогатице, и аутор књиге Хаџи Бранко Никитовић који се као дугогодишњи ликовни стваралац са 26 самосталних и више стотина колективних изложби, одважио да се окуша и у области књижевног стваралаштва.

У томе је, рече књижевник Ристровић, у потпуности успио. Аутор је књиге у којој је повезао слике Андрићеве ћуприје на Дрини у родном Вишеграду и његових и  слика које је стварао 81 сликар којим је она била инспирација . Овај низ сикара из БиХ, Србије и осталих република бивше СФРЈ допуњен је радовима сликара из Русије, Белгије, Данске, са Тајвана, Бугарске и Украјине.

Из Републике Српске и БиХ су Гордана Ћећез из Вишеграда, Дарко Јурошевић из Милића, Бранимир Ковачевић са Пала, Милијанко Михаљчић из Бијељине, Ненад Несторовић из Брчког, Михаило Ракита и Јагода Шестић из Бања Луке, Павле Ристичевић из Добоја. Ту је и причица о Маји Скендровић из Срајева,  Горану Сувајцу из Бања Луке и Драги Вучићу из Билеће.

- Било би уљудно набројати, уз дужан душевни и духовни наклон, поменути сваког учесника чији је рукопис остао утрукован на сликама  и успоменама. Али, чини ми се, нагласио је Ристовић, да би на тај начин, онокотио рану оних којима се није дало да дођу у Вишеград и испуне своју сановљанку неком сликом на којој се свијет случава временом међ луковима ћуприје, која се ноћу, понекад, кришом усправи, па сањари међ звијездама у корачају -  навео је Слободан Ристовић.

А аутор књиге, која има скоро 600 страница, напоменуо је да је она његово животно дјело. Остварио га је уз Божији благослов  и напомену да је пред читаоцем колосалан легат чувене ћуприје на Дрини у Вишеграду: репродукције, текстови, приче, исповијести, ликовне критике и похвале на једном мјесту, у једној книзи.

Својеврсна је то и књига пуна поука, молитве и поруке да је све могуће чак и када помислимо да није.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана