Knjiga Hadži Branka Nikitovića promovisana u Rogatici

Sreten Mitrović
Foto: Sreten Mitrović

ROGATICA – Nakon Višegrada, Požege i Užica, u organizaciji Narodne biblioteke „Vojislav Lubvarda“, i u Rogatici je sinoć promovisana knjiga „Premostili smo više od dvije obale – Jedna slika - dva autora“ višegradskog slikatra Hadži Branka Nikitovića koja je u drugoj polovini prošle godine izašla u izdanju Izdavačke kuće Mitropolije dabro-bosanke iz Dobrunske Rijeke kod Višegrada.

Na ovoj svojevrsnoj književnoj večeri, kojoj je na žalost, i njihovu štetu prisustvovao  mali broj Rogatičana, nakon uvodnog pozdravnog obraćanja vršioca dužnosti direktorke biblioteke Nade Radulović, govorili su Slobodan Ristović, zavičajni književnik iz Rogatice, i autor knjige Hadži Branko Nikitović koji se kao dugogodišnji likovni stvaralac sa 26 samostalnih i više stotina kolektivnih izložbi, odvažio da se okuša i u oblasti književnog stvaralaštva.

U tome je, reče književnik Ristrović, u potpunosti uspio. Autor je knjige u kojoj je povezao slike Andrićeve ćuprije na Drini u rodnom Višegradu i njegovih i  slika koje je stvarao 81 slikar kojim je ona bila inspiracija . Ovaj niz sikara iz BiH, Srbije i ostalih republika bivše SFRJ dopunjen je radovima slikara iz Rusije, Belgije, Danske, sa Tajvana, Bugarske i Ukrajine.

Iz Republike Srpske i BiH su Gordana Ćećez iz Višegrada, Darko Jurošević iz Milića, Branimir Kovačević sa Pala, Milijanko Mihaljčić iz Bijeljine, Nenad Nestorović iz Brčkog, Mihailo Rakita i Jagoda Šestić iz Banja Luke, Pavle Rističević iz Doboja. Tu je i pričica o Maji Skendrović iz Srajeva,  Goranu Suvajcu iz Banja Luke i Dragi Vučiću iz Bileće.

- Bilo bi uljudno nabrojati, uz dužan duševni i duhovni naklon, pomenuti svakog učesnika čiji je rukopis ostao utrukovan na slikama  i uspomenama. Ali, čini mi se, naglasio je Ristović, da bi na taj način, onokotio ranu onih kojima se nije dalo da dođu u Višegrad i ispune svoju sanovljanku nekom slikom na kojoj se svijet slučava vremenom međ lukovima ćuprije, koja se noću, ponekad, krišom uspravi, pa sanjari međ zvijezdama u koračaju -  naveo je Slobodan Ristović.

A autor knjige, koja ima skoro 600 stranica, napomenuo je da je ona njegovo životno djelo. Ostvario ga je uz Božiji blagoslov  i napomenu da je pred čitaocem kolosalan legat čuvene ćuprije na Drini u Višegradu: reprodukcije, tekstovi, priče, ispovijesti, likovne kritike i pohvale na jednom mjestu, u jednoj knizi.

Svojevrsna je to i knjiga puna pouka, molitve i poruke da je sve moguće čak i kada pomislimo da nije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana