Књига Бранкице Радоњић промовисана у НУБРС: Семантички приручник за најмлађе

И. Б.
Књига Бранкице Радоњић промовисана у НУБРС: Семантички приручник за најмлађе

БАЊАЛУКА - Интерактивна промоција књиге “Како ли се каже? (И шта у ствари значи)” Бранкице Радоњић одржана је јуче у оквиру обиљежавања Европског дана језика у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци.

Ауторка књиге Бранкица Радоњић истакла је да је идеја за ову књигу настала прије седам година.

- Радим у прњаворском аматерском позоришту и прије седам година жељели смо да направимо позоришну представу “Како ли се каже?”. Међутим, због техничке немогућности идеја је остала да чека друго вријеме и  ове године је реализована у виду илустрованог приручника за наше најмлађе говорнике српског језика - објаснила је Радоњићева.

Истакла је да се ова  књига бави семантиком, те да је циљ да говорницима укаже да није исто оно што смо жељели да кажемо и оно што смо заиста рекли.

- Неки примјери су на буквалном нивоу и јасни су најмлађима док би за друге требало граматичко предзнање па су они намијењени средњошколцима и основцима - казала је она и додала да књига подразумијева активно учешће читаоца.

Нагласила је да то активно учешће подразумијева да дијете препознаје грешку на илустрацији, а у сљедећој реченици мора да уметне одговарајућу ријеч и онда илуструје право значење семантичког израза.

- Остављена је могућност да дјеца са својом учитељицом или професорком праве сопствене приручнике, да буду ловци на грешке, да их препознају и ставе у своје корице и на тај начин дају прилог језичкој култури - навела је она.

Истакла је да је у плану други и трећи наставак књиге, те како је стога битно да на интерактивним промоцијама спознају да ли говорници препознају шта је семантичка грешка.

Књигу је илустровао Пеђа Трајковић, а издавач је “Арт принт”. Књига је доступна на промоцијама, а сав приход се донира Удружењу родитеља дјеце са потешкоћама у развој “Невен” из Прњавора. Први тираж је подијељен свим основним школама у Српској.

Осим ове промоције у оквиру обиљежавања Европског дана језика одржан је програм “Отворени микрофон” посвећен поезији и прози на европским језицима, те размјена књига на страним језицима, али и радионице за предаваче језика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана