Knjiga Brankice Radonjić promovisana u NUBRS: Semantički priručnik za najmlađe

I. B.
Knjiga Brankice Radonjić promovisana u NUBRS: Semantički priručnik za najmlađe

BANjALUKA - Interaktivna promocija knjige “Kako li se kaže? (I šta u stvari znači)” Brankice Radonjić održana je juče u okviru obilježavanja Evropskog dana jezika u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci.

Autorka knjige Brankica Radonjić istakla je da je ideja za ovu knjigu nastala prije sedam godina.

- Radim u prnjavorskom amaterskom pozorištu i prije sedam godina željeli smo da napravimo pozorišnu predstavu “Kako li se kaže?”. Međutim, zbog tehničke nemogućnosti ideja je ostala da čeka drugo vrijeme i  ove godine je realizovana u vidu ilustrovanog priručnika za naše najmlađe govornike srpskog jezika - objasnila je Radonjićeva.

Istakla je da se ova  knjiga bavi semantikom, te da je cilj da govornicima ukaže da nije isto ono što smo željeli da kažemo i ono što smo zaista rekli.

- Neki primjeri su na bukvalnom nivou i jasni su najmlađima dok bi za druge trebalo gramatičko predznanje pa su oni namijenjeni srednjoškolcima i osnovcima - kazala je ona i dodala da knjiga podrazumijeva aktivno učešće čitaoca.

Naglasila je da to aktivno učešće podrazumijeva da dijete prepoznaje grešku na ilustraciji, a u sljedećoj rečenici mora da umetne odgovarajuću riječ i onda ilustruje pravo značenje semantičkog izraza.

- Ostavljena je mogućnost da djeca sa svojom učiteljicom ili profesorkom prave sopstvene priručnike, da budu lovci na greške, da ih prepoznaju i stave u svoje korice i na taj način daju prilog jezičkoj kulturi - navela je ona.

Istakla je da je u planu drugi i treći nastavak knjige, te kako je stoga bitno da na interaktivnim promocijama spoznaju da li govornici prepoznaju šta je semantička greška.

Knjigu je ilustrovao Peđa Trajković, a izdavač je “Art print”. Knjiga je dostupna na promocijama, a sav prihod se donira Udruženju roditelja djece sa poteškoćama u razvoj “Neven” iz Prnjavora. Prvi tiraž je podijeljen svim osnovnim školama u Srpskoj.

Osim ove promocije u okviru obilježavanja Evropskog dana jezika održan je program “Otvoreni mikrofon” posvećen poeziji i prozi na evropskim jezicima, te razmjena knjiga na stranim jezicima, ali i radionice za predavače jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana