Катарина Ђурић, умјетница, о књизи “Веома Висока Вештица”: Читањем побјеђујемо страх од непознатог

Илијана Божић
Катарина Ђурић, умјетница, о књизи “Веома Висока Вештица”: Читањем побјеђујемо страх од непознатог

БАЊАЛУКА - Волела бих да моје илустрације деци буду прозори у неке друге светове које ће својом маштом употпунити и побољшати. А најсрећнија бих била када би малишани препознали себе у ликовима и уколико би им ти јунаци бар на тренутак постали пријатељи.

Казала је то у разговору за “Глас Српске” илустраторка Катарина Ђурић поводом прве књиге “Веома Висока Вештица” коју је написала и илустровала, а која је намијењена најмлађим читаоцима. Дјело је објављено у издању “Креативног центра” из Београда.

Катарина Ђурић је објаснила да је “Веома Висока Вештица” весела књига о симпатичној јунакињи која није баш вјешта у прављењу чаробних напитака, али и прича о страху од непознатог и пријатељствима која настају у неочекиваним околностима.

- Намењена је читаоцима почетницима и како су то углавном деца која тек полазе у школу или предшколско, надам се да ће им ова књига помоћи да храбро крену у нове авантуре - рекла је Ђурићева.

Вјештица из ове приче се разликује од оних на које смо навикли у бајкама, а како ауторка истиче ова вјештица је драга, увијек насмијана, али и помало трапава дјевојчица.

- Она има разноразне хобије, од којих ниједан не укључује вребање деце у мраку. Уместо тога, она спрема примамљиве посластице и не баш тако сјајне чаробне напитке. Она нема ни оне грозне брадавице по лицу, већ га красе слатке пегице. Иако изгледа чупаво, своје локне уредно чешља, скоро, сваког јутра - испричала је Ђурићева.

Будући да је она првенствено илустратор казала је да јој је сваки тренутак рада на књизи био веома занимљив.

- Имала сам дивну прилику да пишем о стварима које волим да цртам и да цртам оно о чему желим да пишем. Ипак, то је са собом донело и неке нове изазове у моментима када се те жеље нису сасвим поклапале. Писање је било нешто само моје, сасвим лично те ми је вероватно најизазовнији део био да се изборим са сумњама које уз то долазе. Сада већ, уз коментаре и критике других, полако градим самопоуздање и у тај део мог стваралаштва и са искреним узбуђењем планирам неке нове приче - навела је Ђурићева.

Додала је да вјерује да се већина креативаца са наших простора сусретала са неодобравањем и притисцима околине.

- Иако ми такве ситуације нису стране, сматрам да сам имала доста среће. Моја мама је увек подржавала мене и сестру, која је такође илустратор. Ако сте из мањег места или, попут мене, у уметничке кругове први пут завирите тек током студирања, рекла бих да овај позив подразумева доста усамљености. То ми је вероватно највећи изазов са којим се и даље често сусрећем - казала је она и додала да би вољела да једног дана види више савремених фестивала, конвенција, изложби и подршке јавности за умјетнике на овим просторима.

Објаснила је да не постоји рок за постизање успјеха те да уз довољно труда и стрпљења све једног дана дође на своје мјесто.

- Млади који су тек на почетку не треба да се пореде са другима, већ да се такмиче искључиво сами са собом и да дозволе себи да буду искрено поносни на своје радове - поручила је Ђурићева.

Нагласила је да непрестано црта, скицира и смишља нове ликове и додала да би жељела да ускоро развије видео-игру и стрип.

Чар стварања

Ђурићева је казала да је до скоро писала и илустровала за дијете у себи те да јој је идеја да ће и други читати њене приче дјеловала као недостижан сан.

- Не постоји бољи комплимент од искреног узбуђења и осмеха детета, а прилика да им пружим приче које ће можда заволети и о којима ће и они касније маштати је велика част - додала је Ђурићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана