Katarina Đurić, umjetnica, o knjizi “Veoma Visoka Veštica”: Čitanjem pobjeđujemo strah od nepoznatog

Ilijana Božić
Katarina Đurić, umjetnica, o knjizi “Veoma Visoka Veštica”: Čitanjem pobjeđujemo strah od nepoznatog

BANjALUKA - Volela bih da moje ilustracije deci budu prozori u neke druge svetove koje će svojom maštom upotpuniti i poboljšati. A najsrećnija bih bila kada bi mališani prepoznali sebe u likovima i ukoliko bi im ti junaci bar na trenutak postali prijatelji.

Kazala je to u razgovoru za “Glas Srpske” ilustratorka Katarina Đurić povodom prve knjige “Veoma Visoka Veštica” koju je napisala i ilustrovala, a koja je namijenjena najmlađim čitaocima. Djelo je objavljeno u izdanju “Kreativnog centra” iz Beograda.

Katarina Đurić je objasnila da je “Veoma Visoka Veštica” vesela knjiga o simpatičnoj junakinji koja nije baš vješta u pravljenju čarobnih napitaka, ali i priča o strahu od nepoznatog i prijateljstvima koja nastaju u neočekivanim okolnostima.

- Namenjena je čitaocima početnicima i kako su to uglavnom deca koja tek polaze u školu ili predškolsko, nadam se da će im ova knjiga pomoći da hrabro krenu u nove avanture - rekla je Đurićeva.

Vještica iz ove priče se razlikuje od onih na koje smo navikli u bajkama, a kako autorka ističe ova vještica je draga, uvijek nasmijana, ali i pomalo trapava djevojčica.

- Ona ima raznorazne hobije, od kojih nijedan ne uključuje vrebanje dece u mraku. Umesto toga, ona sprema primamljive poslastice i ne baš tako sjajne čarobne napitke. Ona nema ni one grozne bradavice po licu, već ga krase slatke pegice. Iako izgleda čupavo, svoje lokne uredno češlja, skoro, svakog jutra - ispričala je Đurićeva.

Budući da je ona prvenstveno ilustrator kazala je da joj je svaki trenutak rada na knjizi bio veoma zanimljiv.

- Imala sam divnu priliku da pišem o stvarima koje volim da crtam i da crtam ono o čemu želim da pišem. Ipak, to je sa sobom donelo i neke nove izazove u momentima kada se te želje nisu sasvim poklapale. Pisanje je bilo nešto samo moje, sasvim lično te mi je verovatno najizazovniji deo bio da se izborim sa sumnjama koje uz to dolaze. Sada već, uz komentare i kritike drugih, polako gradim samopouzdanje i u taj deo mog stvaralaštva i sa iskrenim uzbuđenjem planiram neke nove priče - navela je Đurićeva.

Dodala je da vjeruje da se većina kreativaca sa naših prostora susretala sa neodobravanjem i pritiscima okoline.

- Iako mi takve situacije nisu strane, smatram da sam imala dosta sreće. Moja mama je uvek podržavala mene i sestru, koja je takođe ilustrator. Ako ste iz manjeg mesta ili, poput mene, u umetničke krugove prvi put zavirite tek tokom studiranja, rekla bih da ovaj poziv podrazumeva dosta usamljenosti. To mi je verovatno najveći izazov sa kojim se i dalje često susrećem - kazala je ona i dodala da bi voljela da jednog dana vidi više savremenih festivala, konvencija, izložbi i podrške javnosti za umjetnike na ovim prostorima.

Objasnila je da ne postoji rok za postizanje uspjeha te da uz dovoljno truda i strpljenja sve jednog dana dođe na svoje mjesto.

- Mladi koji su tek na početku ne treba da se porede sa drugima, već da se takmiče isključivo sami sa sobom i da dozvole sebi da budu iskreno ponosni na svoje radove - poručila je Đurićeva.

Naglasila je da neprestano crta, skicira i smišlja nove likove i dodala da bi željela da uskoro razvije video-igru i strip.

Čar stvaranja

Đurićeva je kazala da je do skoro pisala i ilustrovala za dijete u sebi te da joj je ideja da će i drugi čitati njene priče djelovala kao nedostižan san.

- Ne postoji bolji kompliment od iskrenog uzbuđenja i osmeha deteta, a prilika da im pružim priče koje će možda zavoleti i o kojima će i oni kasnije maštati je velika čast - dodala je Đurićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana